Narośl, zgrubienie na dole prawego jądra

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Narośl, zgrubienie na dole prawego jądra

Postprzez romi » 25 Lut 2015, 23:28

Witam
Opinia innego urologa byłaby pewnie na miejscu, szczególnie, że jeśli urolog w przypadku podejrzenia nowotworu jądra zleca badanie CEA a nie zleca LDH, może to oznaczać, że nie do końca orientuje się w temacie. CEA nie jest markerem charakterystycznym dla nowotworu jadra , ale zlecany w podejrzeniu nowotworu jelita grubego i innych lokalizacji.
Pozdrawiam
romi

Postprzez splaszyca » 25 Lut 2015, 23:38

Dziękuję.

Czyli nie wygląda to dobrze :( Zrobić jutro jeszcze raz te trzy markery co wcześniej? Szukać jeszcze jednego urologa, czy próbować do onkologa albo do lekarza pierwszego kontaktu z dotychczasowymi wynikami? Nie zależy mi na jądrze, zależy mi na zdrowiu.
splaszyca

Postprzez romi » 26 Lut 2015, 00:15

Witam
Zawsze jak znajduje się jakąś zmianę należy wyjaśnić sprawę do końca jednoznacznie. To nie jest kwestia dobrze, czy niedobrze, ale chodzi o to żeby nie czekać.
Wizyta u onkologa w tej chwili nie ma podstaw, natomiast urolog powinien wyjaśnić sytuację. Najłatwiej dostać się do lekarz pierwszego kontaktu, chociaż nie spodziewałbym się dużo po tej wizycie, ale lepiej robić cokolwiek niż nie robić nic.
Powtórzenie markerów w tak krótkim odstępie czasu pewnie niewiele wniesie do sprawy.
Pozdrawiam
romi

Postprzez splaszyca » 26 Lut 2015, 00:21

W takim razie pewnie przejdę się do urologa prywatnie. Ale nie każdy urolog ma możliwość zrobienia USG podczas wizyty. Czy wykonać je jeszcze raz, czy może to które mam jest wystarczające? Jego opis jest dość lakoniczny...

Co do markerów - martwi mnie to, że moja krew była badana po weekendzie, a była pobrana w piątek. A czas połowicznego rozpadu tych związków jest dość krótki, może to mogło zniekształcić wyniki.
splaszyca

Postprzez romi » 26 Lut 2015, 00:28

Witam
Urolog powinien wykonać sam USG, sam opis może mu nie wystarczyć do jednoznacznej opinii. USG jest w tym przypadku najważniejszym badaniem. Z reguły dla doświadczonego urologa na podstawie USG nie ma problemu z postawieniem jednoznacznej diagnozy.
Oczywiście jeśli masz wątpliwości co do badania markerów, możesz je powtórzyć.
Pozdrawiam
romi

Postprzez splaszyca » 26 Lut 2015, 01:18

Jeszcze mam jedno pytanie techniczne, dotyczące skierowania.

O ile na wizytę prywatną u urologa mogę sobie jeszcze pozwolić finansowo, to zabieg i leczenie już nie - będę chciał skorzystać z NFZ. Jak to rozwiązać, by nie tracić czasu? Czy urolog na prywatnej wizycie może od razu dać skierowanie na zabieg z NFZ? Czy może będę musiał się wtedy udać na wizytę "państwową" - u kogo wtedy? U urologa czy onkologa? Dzięki Bogu nie mam jeszcze doświadczenia w tych tematach.
splaszyca

Postprzez goferek35 » 26 Lut 2015, 02:13

mój mąż otrzymał skierowanie od lekarza urologa na prywatnej wizycie, ale w miejscu gdzie tamten pracował, na konkretnym oddziale. Myślę że takie skierowanie powinieneś otrzymać, jeśli będzie tak potrzeba. pozdrawiam
goferek35

Postprzez splaszyca » 26 Lut 2015, 12:15

Wydzwoniłem różne miejsca, w których pracują dr Rogowski i dr Chwaliński. Najbliższa wizyta prywatna u dr Chwalińskiego - 24 marca... Nie wiem co robić :( :( Do tego dr Rogowski chyba w ogóle nie robi na wizytach USG, tylko dr Chwaliński.

Mieszkam w Warszawie, może jest jeszcze jakieś inny doktor godny polecenia?
splaszyca

Postprzez troll » 26 Lut 2015, 12:24

Witaj,

Poszukaj w Warszawie takich specjalistów urologów jak dr Roman Sosnowski, dr Adam Gajda, dr Adam Zakościelny, dr Przemysław Szostek, dr Jakub Dobruch. Wielu w Warszawie jest uznanych specjalistów urologów.

Pozdrawiam serdecznie!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez splaszyca » 26 Lut 2015, 15:44

Bardzo dziękuję.

Wydzwoniłem już wiele numerów, póki co żaden urolog nie oferuje badania USG podczas wizyty, ale za to kolejki są znacznie krótsze. Czy mogę zrobić ją jeszcze raz na własną rękę i z opisem pójść do doktora, czy szukać dalej urologa co robi od razu USG?
splaszyca

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość