nasienniak

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: nasienniak

Postprzez oczarownica » 02 Sie 2013, 00:32

witaj. wiele objawów a nawet chorob ma podłoze psychiczne,jednak aby je stwierdzic trzeba wykluczyc mozliwe choroby. Bóle plecow moga wiazac sie ze zwyrodniniami w obrebie kregosłupa i mogą imitować bole narządów wewnetrznych nawet-żołądka, jamy brzusznej. wzmozone napięcie emocjonalne , stres , lek mogą czynic duze spustoszenia w organizmie człowieka.
Spróbuj dokalanie opisac swoj tryb zycia a takze objawy jakie Ci dokuczają ich okolicznosci itd
czy masz kogos bliskiego z kim mozesz porozmawiać? napisz o wszytskim o Cię nurtuje.. postaram się pomóc.Pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez klodi78 » 02 Sie 2013, 00:42

Mam brać hydroxyzinium.asertin i risperidone kurcze ale jeżeli było by to psychiczne to przecież przez cały czas by mnie nie bolało a ból się nasila a nie maleje z tym gardłem owszem też mam taka nadzieję że ma to podłoże psychiczne ale te plecy już nie miałem też bardzo silne uduszenie w mostku jakiś czas temu ale po podaniu relanium minęło czyli o raku mam już zapomnieć skoro ost markery i tk są wpozadku bo następne badania będę miał dopiero w październiku
klodi78

Miejscowość: poznan

Postprzez troll » 02 Sie 2013, 00:48

Witaj,

Wszystko wskazuje na to, że to nie nowotwór jest przyczyną Twoich dolegliwości. Bardzo bym się zdziwił, gdyby tak było pomimo świetnych wyników! Zalecone leki mają głównie zadanie poprawić Twój nastrój i uspokoić układ nerwowy. Uważam, że powinieneś je przyjmować bo prawdopodobnym jest, że okażą się one receptą na Twoje dolegliwości.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez klodi78 » 02 Sie 2013, 00:53

Przedewszystkim przechodzę przez to sam mam dzieci ale za małe by z nimi o tym rozmawiać żona pochłonięta pracą .dolegliwości mam takie ból w okolicach nerek byłem w pon.na rtg kręgosłupa ale tylko odcinek ledzwiowy i jest ok zwyrodnienia nie widzą po za tym brak apetytu nie chce mi się prawie jeść kruczek już sam nie wiem może to są nerwy podświadomość tak moja działa ale z tym bólem ciężko normalnie funkcjonowac
klodi78

Postprzez m9nika » 02 Sie 2013, 08:59

Witam
Może znajdź sobie dobrego psychoterapeutę. Wiele ludzi się wstydzi chodzić do tego typu lekarzy, ale są osoby na forum które chodzą i im pomaga taka wizyta. Szczególnie, że starasz się nie obarczać swoimi dolegliwościami żonę, chociaż uważam to za błąd.
Sugerowałabym jeszcze zrobienie badań hormonalnych min. na testosteron.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 02 Sie 2013, 10:19

Witaj
Na RTG kręgosłupa niewiele widać, dużo dokładniejszym badaniem jest MRI. Syna bolał kręgosłup tak że nie mógł sobie miejsca znaleźć, RTG nic nie wykazało i dopiero na MRI wyszło że są jakieś zwyrodnienia.
Pozdrawiam
romi

Postprzez klodi78 » 02 Sie 2013, 10:40

Witajcie
Dzięki za wszystkie rady napewno w pełni je wykorzystam co do psychiatry to pójdę bo już się umówiłem i szczerze to modłę się by te dolegliwości były związane z psychika bo ból jest nie do zniesienia taki że łzy rano mam w oczach tabletki przeciw bolowe nie działają ćwiczenia na plecy też nie wiec już naprawdę nie wiem co robić
klodi78

Postprzez oczarownica » 02 Sie 2013, 10:45

witaj! dolegliwości o ktorych piszesz są charakterystyczne i ewidentne dla zwyrodnienia kręgosłupa piersiowego a nie lędźwiowego to po pierwsze. Po drugie czasem tak jest ze dopiero rezonans kregosłupa wnosi jasnosc sytuacji i tak naprawdę żadko stosuje sie zdjęcie RG w celu dokładnej oceny kręgosłupa i jego schorzeń.Dlaczego pomogło Ci relanium? bo powduje rozluźnienie mięśni szkieletowych i jego pochodne lub leki podobnie działajace są stosowane w leczeniu schorzeń kręgosłupa.Najczęstszą przyczyną takich dolegliwości jest nadmierne ,,rozciagnięcie,, lub ,,zwęrzenie,, przestrzeni międzykręgowej w wyniku czego albo jest zbyt ,,ciasno,,i powstaje ucisk lub zbyt luźno w wyniku czego krążek międzykręgowy tzw dysk wysuwa sie podczas wyprostu i zostaje uciśnięty pomiędzy kręgami niczym palec między drzwiami. najgorsze czynniki to niewłaściwe ,,użytkowanie,, kregosłupa, przeciążanie go , niewłasciwa postawa, ktore o wciąż narażają korzenie nerwowe na ucisk lub ,,zranienia,, krążka , ktore trzeba wygoić. Co zrobisz jesli masz rozcięta skórę w nadgarstku aby szybko ją wygoić? Oprócz zabezpieczenia opatrunkiem oczywiscie ;) ? bedziesz unikał wyginania nadgarstka , ktore bedzie powodowało rozciąganie skóry w obrębie rany. :) I to własnie trzeba tez uczynic by leczyc kręgosłiup. Najwazniejszym czynnikiem leczniczym jest odciążenie kręgosłupa poprzez unikanie nieprawidłowych postaw i czynności. Schylanie sie w pozycji zgietych kolan i prostych plecach, koniec z dźwiganiem, garbieniem się w czasie siedzenia ect Jest taka świetna metoda Mc Kenziego ( więcej http://www.mckenzie.pl/) ktora jest świena metodą zarówno diagnostyczną jak i leczniczą schorzen i doleglici kregosłupa.
Sytuacja w ktorej sie znalazłeś najpierw sama choroba , potem mierzenie sie z ewentualnymi konsekwencjami , osamotnienie w radzeniu sobie ze wszytskim, odpowiedzialnosc za rodzinę, przesilenie w konsekwencji dały wzmozone napięcie mięśniowe następnie uciski, ból, ktory długotrwły moze doprowadzać nawet do depresji.Wszystko działa trochę jak błędne koło ktore samo sie napędza. Leki ktore zaqlecił Ci lekarz mają na celu zlikwidowanie kilku z przyczyn- poprawienie nastroju , obnizenie napięcia mięsniwoego, poprawienia snu..
Nie zwariowałeś Kolego ;) nie jesteś wariatem ktorego trzeba leczyc psychotropami, poprostu pewne rzeczy i sytuacje przerosły Cię i Twoja wytrzymałość i tzreba sobie teraz pomóc.
Oprócz leczenia farmakologicznego bardzo polecam psychoterapię i masaże suche klasyczne pleców- te ostatnie sa zbawienne... Sorry ,że się tak rozwlekłam ale mam nadzieje pozwoli Ci to zrozumieć siebie i swoje ciało i skutecznie mu pomóc ;) pozdrawiam serdecznie Beata( pielegniarka z rehabilitacji) ;)
ps,,. Taki sposób diagnozowania ( mowa o metodzie MC Cenziego)pozwala w wielu wypadkach znacznie wcześniej zidentyfikować źródło dolegliwości, niż mogą to zrobić skomplikowane, drogie badania obrazowe (rezonans magnetyczny, tomografia komputerowa). Często zmiany w badaniach obrazowych są nieme klinicznie ? można je wykryć u całkiem zdrowych osób, nie odczuwających dolegliwości; i odwrotnie, pacjent cierpiący z powodu bólu może mieć wyniki tych badań całkowicie prawidłowe. Ten sposób badania oddaje też nieocenione usługi przy różnicowaniu bólów rzeczywiście wychodzących z kręgosłupa i takich, które tylko promieniują do pleców, zaś pochodzą z innych narządów (np. kobiecego narządu rodnego). Jeśli podczas testowania kręgosłupa ruchem udaje się wywołać znane choremu objawy lub zmienić ich zachowanie ? trudno o lepszy i bardziej przekonujący dowód, że ich źródłem faktycznie jest kręgosłup. I odwrotnie, jeśli podczas testowania nic się nie zmienia ? to przyczyna musi leżeć poza kręgosłupem i konieczna jest dalsza diagnostyka.,,
Ostatnio edytowany przez oczarownica, 02 Sie 2013, 13:18, edytowano w sumie 1 raz
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez klodi78 » 02 Sie 2013, 10:59

Witajcie
Dziękuje ci bardzo Beato fajnie się składa bo mieszkam w poznaniu a właśnie ta klinika jest tu zaraz dzwonię i umawiam się mam nadzieję że mi to pomoże bo już naprawdę szaleje i oczywiście odbija się to na najbliższych dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomóc i wsparcie pozdrawiam Klaudiusz
klodi78

Postprzez romi » 02 Sie 2013, 11:07

Witaj
Metoda McKenziego jest bardzo dobra w różnych dolegliwościach kręgosłupa, ale żeby rozpocząć terapię należy wykonać badania które określą rodzaj schorzenia. Dlatego zanim umówisz się się na trening wg metody McKenziego idź do neurologa i wykonaj niezbędne badania. Bez dokładnego rozpoznania można nieświadomie zrobić sobie krzywdę. Diagnostyka w tej metodzie opiera się na bardzo szczegółowym wywiadzie, ale nie zastępuje badań obrazowych.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez romi, 02 Sie 2013, 11:09, edytowano w sumie 1 raz
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości