Pomóżcie! Pierwsze symptomy raka?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Pomóżcie! Pierwsze symptomy raka?

Postprzez Nα∂zιєנα... » 17 Gru 2018, 00:42

Witam,
Jestem tu nowa,ponieważ sama nie wiem co robić i co o tym wszystkim myśleć...
Obecnie mieszkam z mężem i dwójką małych dzieci w UK..,i tutaj zaczynają się schody :?
Ok 4 miesiące temu mój mąż zaczął się skarżyć na ból jednego jądra,od kiedy go poznałam to zawsze miał jedno jądro większe, ale jak nic się skarżył to uznałam że taka jego uroda.
Teraz zaczął się od czasu do czasu ból jakby ciągnięcia,ale po jakims czasie przechodzi i na drugi dzień powraca.Po prysznicu stwierdziłam że mu to zbadam,otóż czuć twardą kulę,kształt śliwki,z jednej strony nieregularna struktura z jakby grudkami,natomiast z drugiej raczej płaskie... :?:
Był u tutejszych lekarzy, którzy sceptycznie podchodzą do tego...na wszystko paracetamol... już na wstępie zakomunikowali że na usg i inne badania się czeka nawet 6 miesięcy,więc stwierdziliśmy że mąż poleci do Polski i prywatnie się przebada.
Nie ma szans lecieć teraz w grudniu,ponieważ nie dostanie urlopu (tak ma w umowie),a po drugie ceny biletów są kosmiczne, więc w styczniu mam zamiar wysłać go samolotem do Krakowa lub Gdańska lub innych miast, do jakiegoś specjalisty.
Teraz moje pytanie;
-jakiego urologa polecacie i gdzie?
-jakie badania musi zrobić na początku?
-czy dwa dni wystarczą by zrobić usg i inne badania?
Jestem załamana i ryczę po kątach ,,,myśląc o najgorszym i że stadium jest wysokie i że nie zdąży :cry:
Nα∂zιєנα...

Re: Pomóżcie! Pierwsze symptomy raka?

Postprzez iwonaaa » 17 Gru 2018, 11:55

Cześć.
Ja bym nie czekała do stycznia tylko jak najszybciej umówiła sie na usg jader, chyba w UK też są urolodzy, prawda? Narazie nie ma co gdbybac, ale jeżeli okazało by się że to rak to w przypadku raka jadra bardzo liczy się czas. Na forum jest świeży przypadek kolegi Krzysztofa "Rak jadra w UK", może warto się skontaktować gdzie się leczy, u jakiego lekarza wykonywał usg, może mieszkacie gdzieś blisko i będzie wam łatwiej. Glowa do gory, Na pewno ktoś się jeszcze wypowie bo ze mnie to żaden ekspert i poradzi jak dalej postępować.

Pozdrawiam
iwonaaa

Postprzez tobson85 » 17 Gru 2018, 12:26

Hej
Popieram co pisze Iwona.
Najgorsze co można zrobić to odkładać na później. Zróbcie wszystko co mozna, żeby wykonać badania jak najszybciej i skonsultować się z urologiem.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Nα∂zιєנα... » 17 Gru 2018, 23:48

Dzieki wielkie za odp.
Urolodzy są w UK,ale na takie badania i konsultacje czeka sie pół roku, zresztą w tym kraju co chwile sie słyszy rak jądra u facetów,a tutaj nie ma takiej opieki jak w pl.wszystko olewają!
W UK jest zupelnie inaczej niz w polsce,tutaj jak pracodawca dowie sie ze masz ''takie problemy'' to od razu wysyla Cie na przymusowy urlop zdrowotny i wtedy zęby w ściane...na twoje miejsce sa ukraincy,rumuni i inni...co innego w pl.-chcesz to pracujesz a jak nie to idziesz na zwolnienie.
Dzis maż dzwonił do prywatnego urologa ale trzeba 3 m-ce czekać,wiec w styczniu bedzie bliższy termin do pl. :?
U męża niby jadro sie uspokoiło i nic nie boli,ale wiadomo ze to cykajaca bomba....strasznie sie boje i mysle ze moj maz także w sobie to dusi... :(
Dzieki Iwona,spróbuje poszukac Krzysztofa w uk,moze cos podpowie.
Nα∂zιєנα...

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości