Neuropatia po chemioterapii (CIPN)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Neuropatia po chemioterapii (CIPN)

Postprzez jaroslaw » 12 Cze 2023, 22:20

Jestem po 3 BEPach, aktualnie w trakcie obserwacji. Chemioterapię skończyłem 2 miesiące temu. Zniosłem ją przeciętnie, w zasadzie bardzo podobnie do tego co opisywał Tobiasz na swoim blogu. Jest jednak jedna rzecz, która mi nie daje spokoju i chyba długo jeszcze nie da. 20 lat temu przebyłem ostrą neuropatię zapalną. Było źle ale jakoś z tego wyszedłem. Pozostały mi po tym tylko ubytki neurologiczne od kolan w dół. Wiedziałem, że chemia może mieć działanie neurotoksyczne i cieszyłem się strasznie bo w trakcie cykli nie działo się nic niepokojącego, nic poza tym czego się spodziewałem. Żadnych drętwień rąk czy nóg, żadnych niedowładów. No i moja radość skończyła się 2 tygodnie temu (minęły 2 miesiące od przyjęcia ostatniej chemii). Pojawiło się drętwienie dłoni i stóp oraz pogorszyły się już moje i tak zniszczone nerwy w podudziach. Trafiłem do szpitala na diagnostykę i wyszło, że to neuropatia aksonalna po chemii. Było podejrzenie CIDP a zostało CIPN. I o ile te drętwienia wkurzają ale są nieszkodliwe to te ubytki w nogach dają o sobie znać i lewą stopą ledwo ruszam. Wielu z Was miało pewnie jakieś objawy neuropatii po chemii i tutaj zwracam się do Was z pytaniem. Kiedy pojawiły się pierwsze objawy? Jakie one były? Czy tylko czuciowe czy ruchowe również? Jak długo się utrzymywały? Czy jesteście pod kontrolą neurologa?

Dodatkowo męczy mnie myśl, że neuropatia po leczeniu związkami platyny jest przeciwwskazaniem do stosowania jej w przyszłości. Co jeśli pojawi się wznowa? TIP czy VIP może mnie pozbawić władzy w nogach już do reszty :/
jaroslaw

Miejscowość: Katowice

Re: Neuropatia po chemioterapii (CIPN)

Postprzez tobson85 » 16 Cze 2023, 23:17

Hej, u mnie poszło czuciowo. Ruchowo miałem tylko problem lekki w dłoniach z palcami (przy zginaniu).
Jesli uszkodzenia nerwów, które się teraz u Ciebie pojawiły to wynik chemioterapii to jest duża szansa ze z czasem się poprawi. Jak na pewno dobrze wiesz to regeneracja nerwów trwa miesiacami. Do pół roku powinno być już lepiej. Dobrze ze miałeś teraz wykonane badania. Będzie można porównać za pare miesięcy i określić w która stronę to idzie. Trzymam bardzo kciuki, żeby szło w te dobra.
Ewentualnymi TIPami się nie przejmuj teraz, w niczym Ci to nie pomoże, a bedziesz się tylko stresował.
Trzymaj się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 21 gości