Seminoma pT1a - powiększony węzeł w TK.

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Seminoma pT1a - powiększony węzeł w TK.

Postprzez quasar » 30 Lis 2023, 12:53

Witajcie,

niestety muszę wrócić na forum i spytać o poradę. Guza wykryto u mnie w prawym jądrze w styczniu tego roku, pod koniec stycznia miałem orchidektomię.

Główne informacje z histopatologii:

Angioinwazja (-)
Neurowinwazja (-)
Maksymalna wymiar guza wynosi 2,5 cm.
Nowotwór nie nacieka najądrza, nie nacieka powrózka nasiennego, nie nacieka osłonek jądra.
Kikut powrózka nasiennego bez utkania nowotworu.

Po konsultacji onkologicznej poddałem się aktywnej obserwacji - standardowo co 3 miesiące CT miednicy, brzucha, RTG klatki. Miałem już 4 kontrole (1 przed, 3 po operacji). Zawsze wszystko było okej, zarówno w badaniach obrazowych, jak i w badaniach krwi, w tym w markerach, które zawsze były w normie.

Tym razem na opisie CT pojawiło się jedno niepokojące zdanie - Pojedynczy miernie powiększony węzeł chłonny biodrowy zewnętrzny prawy o wielkości 18x12 mm (poprzednio 10x8 mm). Poza tym nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Reszta wszystko okej, krew i markery także.

W środę mam konsultację onkologiczną, ale do środy mnie stres chyba zje, bo zastanawiam się co to dla mnie oznacza. Po pierwsze zdziwiło mnie sformułowanie miernie powiększony , wydawało mi się, że taki wymiar to już sporo. Czytałem że powyżej 10mm to już jest nieprawidłowość. Potem doczytałem, że uwagę zwraca się na krótszą oś, czyli tutaj 12 mm.

Czy ktoś się orientuje jak wygląda dalsza strategia takiego przypadku - jakieś dodatkowe badania (PET?)? Konsultacja radiologiczna? Czy od razu uznanie, że wymaga to radykalnej terapii - chemii?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi i sugestie. Czytałem sporo forum, widzę że były podobne przypadki i kończyło się różnie. Wyczytałem na forum, że niepokojące onkologicznie są wymiary powyżej 15mm, ale czy faktycznie tylko krótszej osi? Czytałem też jakiś artykuł o obrazowaniu węzłów w chorobach nowotworowych, to tam oprócz rozmiaru pisali, że bierze się inne aspekty pod uwagę jak kształt, gęstość, odpowiedź na kontrast itd. Mój opis nic o tych aspektach nie mówi.

Czytałem też, że akurat w tym węźle rzadko zdarzają się nawroty, ale się zdarzają.

Jakby ktoś mógł rozwiać moje wątpliwości bądź po prostu podzielić się opinią, będę bardzo wdzięczny.
quasar

Re: Seminoma pT1a - powiększony węzeł w TK.

Postprzez tobson85 » 30 Lis 2023, 20:12

Hej
Przepisz proszę cały opis badania.
Jak wyglądają aktualnie markery?

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez quasar » 30 Lis 2023, 22:47

Hej,

cały opis badania:

Kontrastowe badanie TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy. Porównano z poprzednim badaniem z dn 08.08.2023

Pola płucne bez zmian ogniskowych/naciekowych. Struktury śródpiersia w normie. Węzły chłonne niepowiększone, serce w granicach normy.
Wątroba normodensyjna, niepowiększona bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny bez uwapnionych złogów. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Śledziona niepowiększona bez zmian ogniskowych. Nerki typowo położone, prawidłowej wielkości i kształtu bez zmian ogniskowych. UKM-y obustronnie nieposzerzone bez obecności uwapnionych złogów.
Nadnercza bez zmian.
Pęcherz moczowy cienkościenny. GK niepowiększony. W pachwinie prawej widoczne pasmowate zagęszczenie pooperacyjne - nieco mniejsze niż poprzednio.
Pojedynczy miernie powiększony węzeł chłonny biodrowy zewn. prawy wielk. 18x12 mm (poprzednio 10x8 mm). Poza tym nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych.
Duże naczynia jamy brzusznej i miednicy bez widocznych zmian.
Objęty badaniem kościec bez bech metastatycznej przebudowy.

Markery:
LDH - 190 U/I (135 - 225)
AFP - 1,8 U/ml (0 - 5,8)
Beta HCG <= 0,2 mIU/ml (<2,6)
quasar

Postprzez tobson85 » 01 Gru 2023, 00:07

Myślę, że nie można tutaj jednoznacznie mówić o wznowie. Węzeł jest wielkości granicznej.
Wg mnie opcje są następujące:
- powtórzyć TK za 2-3 mce (w międzyczasie mozna spróbować poszukać dobrego radiologa który zrobi USG tego węzła)
- wykonać badanie PET
Dopiero po sprawdzeniu charakteru powiększenia tego węzła będzie można podjąć decyzję, co do dalszego postępowania.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez quasar » 01 Gru 2023, 14:32

Dzięki za odpowiedź.

USG umówiłem u dobrego radiologa onkologicznego, ale termin niestety za prawie 3 tygodnie. Może jeszcze coś poszukam alternatywnie, bo to czekanie w niewiedzy najgorsze. Zobaczymy co powie lekarka prowadząca w przyszłym tygodniu.
quasar

Postprzez tobson85 » 06 Gru 2023, 00:11

Czesc
kiedy masz wizyte u lekarz prowadzacej?
Daj znac jak bedziesz cos wiedziec.
trzymaj sie
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez quasar » 12 Gru 2023, 18:22

Hej,

dzięki za słowa otuchy i przepraszam, że nie pisałem, ale raz, że mało się przez te kilka pierwszych dni działo w temacie, a dwa, że przeczytałem internet wzdłuż i wszerz i muszę po prostu od tematu psychicznie odpocząć, więc i tutaj nie wchodziłem.

Po lekturze internetu i konsultacji z dwojgiem lekarzy, wiem tyle ile wiedziałem wcześniej - albo jest wznowa, albo nie ma. Oboje lekarze mówią, że może być wznowa, ale równie dobrze może być węzeł odczynowy. Dostałem skierowanie na PET, jeszcze nie znam daty badania (czekam na informację zwrotną) więc pewnie kilka kolejnych tygodni to będzie czekanie. Lekarz wspomniał też, że skoro to nasieniak, to równie dobrze mógłbym poczekać na kolejne zwykłe TK za kwartał. No ale nie chcę czekać, bo każdy wie jak to czekanie w niewiedzy męczy psychicznie.

A co potem - wiadomo. Zależy co wyjdzie w badaniu. Radioterapia, chirurgia, takie sugestie słyszałem. Póki co staram się być dobrej myśli i cierpliwie czekać na badanie. Dam znać jak coś się zadzieje.

Pewnie zniknę z forum na czas jakichś dalszych aktualizacji w sprawie, bo wiem, że jednym pisanie o tym pomaga, ale ja należę do tych drugich. Staram się na co dzień odpoczywać psychicznie, skoro i tak nie mogę nic zrobić, niczego przyspieszyć. Wystarczająco się internetu naczytałem zeszły tydzień, a nic to w sytuacji nie zmieniło.

Także tymczasem życzę wszystkim zdrowia i siły w walce z różnymi sytuacjami, z którymi musimy się mierzyć.
quasar

Postprzez adamus09 » 09 Lut 2024, 22:48

Prosimy Cię o aktualizację wątku, chociaż ogólnikowo "dla potomnych". Daj znać jak poszły badania i wszystko.
adamus09

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości