Witajcie,
niestety muszę wrócić na forum i spytać o poradę. Guza wykryto u mnie w prawym jądrze w styczniu tego roku, pod koniec stycznia miałem orchidektomię.
Główne informacje z histopatologii:
Angioinwazja (-)
Neurowinwazja (-)
Maksymalna wymiar guza wynosi 2,5 cm.
Nowotwór nie nacieka najądrza, nie nacieka powrózka nasiennego, nie nacieka osłonek jądra.
Kikut powrózka nasiennego bez utkania nowotworu.
Po konsultacji onkologicznej poddałem się aktywnej obserwacji - standardowo co 3 miesiące CT miednicy, brzucha, RTG klatki. Miałem już 4 kontrole (1 przed, 3 po operacji). Zawsze wszystko było okej, zarówno w badaniach obrazowych, jak i w badaniach krwi, w tym w markerach, które zawsze były w normie.
Tym razem na opisie CT pojawiło się jedno niepokojące zdanie - Pojedynczy miernie powiększony węzeł chłonny biodrowy zewnętrzny prawy o wielkości 18x12 mm (poprzednio 10x8 mm). Poza tym nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Reszta wszystko okej, krew i markery także.
W środę mam konsultację onkologiczną, ale do środy mnie stres chyba zje, bo zastanawiam się co to dla mnie oznacza. Po pierwsze zdziwiło mnie sformułowanie miernie powiększony , wydawało mi się, że taki wymiar to już sporo. Czytałem że powyżej 10mm to już jest nieprawidłowość. Potem doczytałem, że uwagę zwraca się na krótszą oś, czyli tutaj 12 mm.
Czy ktoś się orientuje jak wygląda dalsza strategia takiego przypadku - jakieś dodatkowe badania (PET?)? Konsultacja radiologiczna? Czy od razu uznanie, że wymaga to radykalnej terapii - chemii?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi i sugestie. Czytałem sporo forum, widzę że były podobne przypadki i kończyło się różnie. Wyczytałem na forum, że niepokojące onkologicznie są wymiary powyżej 15mm, ale czy faktycznie tylko krótszej osi? Czytałem też jakiś artykuł o obrazowaniu węzłów w chorobach nowotworowych, to tam oprócz rozmiaru pisali, że bierze się inne aspekty pod uwagę jak kształt, gęstość, odpowiedź na kontrast itd. Mój opis nic o tych aspektach nie mówi.
Czytałem też, że akurat w tym węźle rzadko zdarzają się nawroty, ale się zdarzają.
Jakby ktoś mógł rozwiać moje wątpliwości bądź po prostu podzielić się opinią, będę bardzo wdzięczny.