Interpretacja wyników po operacji

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Histopatologia po operacji płuc

Postprzez Elewinka123 » 04 Lut 2019, 21:40

Problemy techniczne, walcze z załącznikiem, może się uda
Załączniki
WYNIKI.jpg
WYNIKI.jpg (70.81 KiB) Obejrzany 6396 razy
Elewinka123

Re: Histopatologia po operacji płuc

Postprzez Elewinka123 » 04 Lut 2019, 22:20

Udało się wreszcie, proszę jeśli ktoś potrafi to odczytać i przełożyć na mniej fachowy język to byłabym wdzięczna. Bardzo się martwimy
Elewinka123

Re: Interpretacja wyników po operacji

Postprzez troll » 05 Lut 2019, 07:13

Witaj,

Specjalista patomorfolog klasyfikuje zmiany jako wycięte doszczętnie. Opisane zmiany w opisie lekarza odpowiadają przede wszystkim obrazowi hamartoma - łagodnej zmiany zbudowanej z prawidłowej tkanki płuc, która rozwinęła się w nadmierny, niekontrolowany sposób lokalnie. Jednak biorąc pod uwagę rozpoznanie pierwotne, liczbę i lokalizację zmian (hamartoma to zwykle jedna duża zmiana) oraz bezładne rozrzucenie komórek w zmianach - obraz odpowiada przerzutom potworniaka dojrzałego - i do takiej wersji należy się przychylić. Jeśli chirurdzy usunęli wszystkie zmiany - leczenie powinno się zakończyć. Wobec braku pewności w zakresie rozpoznania histopatologicznego, proponuję w konsultacji z lekarzem onkologiem prowadzącym zlecić ponowną weryfikację materiału operacyjnego, żeby uzyskać 100% pewność rozpoznania.

Generalnie jest to dobry wynik, zmiany zostały usunięte, teraz pozostanie obserwacja.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Elewinka123 » 05 Lut 2019, 19:10

Dziękuje bardzo za odpowiedź, twoja pomoc Troll jest nieoceniona. Pozdrawiam bardzo serdecznie
Elewinka123

Postprzez Elewinka123 » 10 Lut 2019, 11:40

Witam ponownie, mój mąż ma się zgłosić na operację drugiego płuca niecały msc po pierwszej operacji. Niestety ból po poprzednim zabiegu jest na tyle silny że mąż twierdzi że nie jest w stanie poddać się kolejnej operacji w tak krótkim odstępie czasu. Czy ktoś z was może miał taki zabieg i może opowiedzieć jak to wyglądało w jego przypadku? Będe wdzięczna
Elewinka123

Postprzez Vaporwavedream » 10 Lut 2019, 12:35

Hej, myślę że ciężko będzie ci znaleźć kogoś tutaj w podobnej sytuacji. Ale może przyda Ci się informacja, że jak mój ojciec miał raka płuc to również przechodził dwie operacje. Odstęp czasowy był chyba dłuższy, niestety ból tak jak w przypadku Twojego męża był bardzo silny. Nie wiem co dostaje, ale pamiętam jak mój tata nie rozstawał się z tramadolem więc to nie przelewki.
Nie jestem lekarzem, ale moim zdaniem stan fizyczny też powinien być brany pod uwagę w tej sytuacji.
Pozdrawiam, trzymajcie się!
Awatar użytkownika
Vaporwavedream

Miejscowość: Poznań

Postprzez Aga39 » 12 Lut 2019, 00:52

Czytam Twój wątek i zbieram informacje pisz jak Ci idzie - bardzo trzymam kciuki za Twoje zdrowie. U nas w Rodzinie guza ma kochany Młodziak. Wszędzie szukamy pomocy
Aga39

Postprzez romi » 12 Lut 2019, 15:42

Witam
Aga39 napisał(a):Czytam Twój wątek i zbieram informacje pisz jak Ci idzie - bardzo trzymam kciuki za Twoje zdrowie. U nas w Rodzinie guza ma kochany Młodziak. Wszędzie szukamy pomocy

Gorąco zachęcam do założenia swojego wątku, wtedy będziemy mogli śledzić na bieżąco postępy w leczeniu i w razie potrzeby czy pytań doradzać. Jeśli masz z tym jakiś problem napisz PW.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Elewinka123 » 18 Lut 2019, 23:05

Witam wszystkich, mąż w szpitalu przed kolejną miejmy nadzieję już ostatnią operacją wycięcia zmian resztkowych z płuc. Czuje się zdecydowanie lepiej ale mimo wszystko kolejna operacja w tak krótkim odstępie czasu to duże obciążenie dla organizmu. Jestem już wyjałowiona emocjonalnie bo historia z rakiem trwa od maja 2018. Pocieszające w tym wszystkim jest to że mąż cały czas posuwa sie naprzód z leczeniem i lecimy zgodnie ze schematem który zistał nam zaproponowany. Leczenie przebiega bez komplikacji wszystkie parametry w normie żadnych „ niespodzianek”. Trzymajcie kciuki żeby ta bolesna i trudna operacja zakończyła już naszą batalię z tym paskudztwem. Pozdrawiam wszystkich i pamiętajcie nigdy nie traćcie wiary bo to bardzo ważny element podczas leczenia.
Elewinka123

Postprzez justyna09000 » 18 Lut 2019, 23:28

Trzymam kciuki :)
justyna09000

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości