Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Postprzez Slowik » 30 Gru 2023, 13:17

Część,
Otrzymałem już wypis ze szpitala. Teraz będę czekał na wyniki histopatologii...

Szukam teraz onkologa - lekarza prowadzącego. Bardzo dużo osób tutaj zachwala dr Sarosieka i też chciałbym być pod jego skrzydłami. Jeden z Was napisał pod swoim postem, że kontaktuje się z nim mailowo, ponieważ teraz jest na urlopie. Czy mógłbym prosić Was o maila?

Jestem z okolic Bełchatowa (łódzkie), jakbyście znali i polecali jeszcze kogoś to dajcie mi znać. Z góry dziękuję ❤️

Ps. Życzę Wam wszystkim zdrowego spokojnego Nowego Roku.
Slowik

Postprzez PiotrekzŁodzi » 30 Gru 2023, 15:51

Hej,

Łap adres mailowy - tomasz.sarosiek@tomaszsarosiek.pl..
Też dziś wyszedłem ze szpitala i dochodzę do siebie w domu :-)

Z Łodzi nikogo na ten moment sam nie polecę, ja chcę zacząć od dr.Starosiek i jeśli On kogoś u nas poleci, to tylko wtedy się do niego zgłoszę :)

Pozdrawiam.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Neoangelo » 31 Gru 2023, 09:43

W Łodzi bardzo dobrym onkologiem jest dr. Marzena Zalewska z Salve na szparagowej, wielu chłopaków z rj wyleczyła.
Jest rzeczowa i naprawdę bardzo dużo czasu poświęca każdemu pacjentowi.
Tk masz od ręki, Zalewska każe i ma być :)

W salve jest tylko jeden minus, mega długo trzeba czekać na wizytę jak masz 9:00 to wejdziesz ok 14ej :) ale to wynika z tego, o czym napisałem powyżej.

Całe leczenie jest prowadzone zgodnie ze wytycznymi i jak nie będziesz jakimś mega skomplikowanym przypadkiem to po co Wawa?

Leczenie będzie takie samo :)

U mnie PT1NX (nasieniak klasyczny, całe jajko zajęte i ponad 40mm, bez naciekania itp, w TK czysto), 2x Karbo i jaki sens w takim przypadku jeździć do Wawy?
Neoangelo

Postprzez PiotrekzŁodzi » 31 Gru 2023, 11:46

Hej,
Nie każdy wie, że w Łodzi mamy doświadczonego z RJ onkologa, dlatego jest to forum aby tego typu informacjami się dzielić :)
Dzięki!
PiotrekzŁodzi

Postprzez Slowik » 15 Sty 2024, 16:56

Cześć,
Właśnie odebrałem wyniki histopatologii. Bardzo Was proszę o interpretację ich i jak najwięcej informacji które mogą być przydatne dla mnie.

* Mieszany nowotwór zarodkowy, 9085/3 - nowotwór mieszany zarodkowy: MGCT;
ICD-O: 9070/3 - rak zarodkowy; (Embryonal carcinoma) stanowi 90%
ICD-O: 9061/3 - nasieniak (seminoma) stanowi 10%
Badania dodatkowe: OCT3/4 (+) Glypican3 (ogniskowo+), CKLpan(+), CD30(+/-), CD117(-), AFP (ogniskowo+)

Nowotwór jednoogniskowy
Największy wymiar nowotworu zgodny z podanym w opisie mikroskopowym/ 55mm
Zasięg nowotworu: ograniczony do jądra
Naciek sieci jądra - nie
Naciek tkanek miękkich wnęki jądra - nie
Naciek najądrza - nie
Naciek na osłonkę białawą i osłonkę pochwową - nie
Naciek powrózka nasiennego - nie
Naciek krocza - nie badano
Margines powrózka nasiennego - wolny od utkania nowotworu
inwazja naczyń (LVI) - nie stwierdzono
inne zmiany - nie stwierdzono

Stopień zaawansowania nowotworu, pTNM: pt1b Nx Mx

Nadmienię, że zapisałem się do Pani onkolog (co podał mi namiar jeden z Was) ale jeszcze napiszę jak coś do Starosieka.

Co uważacie? Jakie może być kolejne leczenie? Dodam, że po operacji zrobiłem markery (około 10dni po wycięciu) i wynosiły:
beta HCG - mniej niż 2.0
AFP - 2,84
LDH - 140
Slowik

Postprzez PiotrekzŁodzi » 15 Sty 2024, 17:03

W TK masz czysto, markery w normie, stopień rokowania PT1b.
Moim zdaniem onkolog zaproponuje ścisłą obserwacją lub 1xBEP.
Gdzie miałeś orchidektomię? Pytam, bo sam czekam na wynik histopatu i się doczekać nie mogę.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Slowik » 15 Sty 2024, 17:33

PiotrekzŁodzi napisał(a):W TK masz czysto, markery w normie, stopień rokowania PT1b.
Moim zdaniem onkolog zaproponuje ścisłą obserwacją lub 1xBEP.
Gdzie miałeś orchidektomię? Pytam, bo sam czekam na wynik histopatu i się doczekać nie mogę.

Orchidektomię miałem 19.12.2023 w Bełchatowie.
Czyli to jest 90% nienasieniak i 10% nasieniak? Jak odebrałem dzisiaj wyniki to był urolog który mnie operował to powiedział, że ma dobrą i złą informację. Zła to, że jest to jeden z najczęściej nawracających nowotworów (zarodkowy?) a dobra, że nie ma nacieków. To prawda?

Na czym polega 1xBEP? To jest jednorazowa wlewka?
Slowik

Postprzez miszcz » 15 Sty 2024, 17:45

Urolog miał rację. Masz stadium pt1 (nie powinno być litery "b", bo to nienasieniak), bardzo duży guz i ogromne prawdopodobieństwo nawrotu, pomimo braku nacieków. Zaproponują pewnie obserwację lub chemioterapię 1xBEP. Radziłbym wziąć chemioterapię uzupełniającą i to jak najszybciej. Ten rodzaj utkania jest bardzo groźny, często nawraca, ale bardzo dobrze reaguje na chemię.

1xBEP to 5 dni wlewów w szpitalu, później dwa wlewy po 30 minut w wyznaczone dni.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Slowik » 15 Sty 2024, 18:03

miszcz napisał(a):Urolog miał rację. Masz stadium pt1 (nie powinno być litery "b", bo to nienasieniak), bardzo duży guz i ogromne prawdopodobieństwo nawrotu, pomimo braku nacieków. Zaproponują pewnie obserwację lub chemioterapię 1xBEP. Radziłbym wziąć chemioterapię uzupełniającą i to jak najszybciej. Ten rodzaj utkania jest bardzo groźny, często nawraca, ale bardzo dobrze reaguje na chemię.

1xBEP to 5 dni wlewów w szpitalu, później dwa wlewy po 30 minut w wyznaczone dni.

Dzięki za informację.

Czy mocna jest to chemia? Jak reagował na nią Wasz organizm? Leży się przez te 5 dni na oddziale? Czy od razu wypadną mi włosy? Sorki za może tendencyjne pytania ale chce być jak najbardziej przygotowany...

Miszcz chodzi o utaknie 90% i 10% - jakbyś mi mógł wytłumaczyć dlaczego jest to groźny stopień utkania.
Slowik

Postprzez miszcz » 15 Sty 2024, 19:10

Chemia jest do przeżycia, szczególnie jeden cykl. Przez 5 dni masz wlewy w szpitalu, potem w wyznaczone dni przyjeżdżasz na dolewkę bleomycyny, która trwa pół godziny, ale trzeba czekać kilka godzin na wyniki badań i przygotowanie leku. Wątków na temat BEP jest dużo. Włosy wypadają w okolicach drugiej dolewki - tydzień do dziesięciu dni po pięciu dniach wlewu. Najgorsze jest pierwsze kilka dni po pobycie w szpitalu, trzeba bardzo dużo pić. No i dojazd na pierwszą dolewkę. Potem luzik.

Rak embrionalny to agresywne utkanie, obecność 10% nasieniaka niczego nie zmienia.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 73 gości