Rak jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Rak jądra

Postprzez adamus09 » 28 Gru 2023, 20:59

Powodzenia i dawaj znać :!:
adamus09

Postprzez PiotrekzŁodzi » 28 Gru 2023, 21:06

Trzymam za Ciebie kciuki, powodzenia!
PiotrekzŁodzi

Postprzez Damian871 » 02 Sty 2024, 19:29

Michał widzimy sie 8 w magodencie, bede mial kontrole :)
Damian871

Postprzez Michal84 » 02 Sty 2024, 21:49

Cześć wszystkim

Mam wyniki rezonansu magnetycznego

Opis badania:
W segmencie IV wątroby zmiany torbielowate do 47x18mm, dobrze odgraniczone, bez restrykcji dyfuzji i bez wzmocnienia po kontraście.
Poza tym pojedyncze, drobne torbiele wątroby, niepodejrzanie radiologiczne.
Wątroba nie powiększona jednorodna o prawidłowej intensywności sygnału bez innych zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrz, zewnątrzwatrobowe nieposzerzone.
Trzustka jednorodna, niepowieszona. Przewód wirsunga nieposzerzony
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez złogów, niepowiekszony.
Nadnercza niepogrubiałe, bez zmian ogniskowych.
Śledziona jednorodna, bez zmian ogniskowych, niepowiekszona.
Nerki wielkości prawidłowej, w typowym położeniu, bez cech zastoju, bez zmian ogniskowych. Drobne zagęszczenia wokół nerek.
Po dożylnym podaniu środka kontrastowego symetryczne wzmocnienie miąższu- funkcja wydawnicza zachowana.
Patologiczny węzeł chłonny okoloortanie, poniżej odejścia lewej t. nerkowej, wielkości do 19x17 mm.
Poza tym w uwidocznionym obszarze powiększonych węzłów nie stwierdza się.
Nie stwierdza się obecności wolnego płynu w obrębie jamy brzusznej.

Uff kamień z serca mi spadł, z badania wyglada że nie ma przerzutów do wątroby i skończę na chemioterapii 3 x BEP. Chodź jestem mocny psychicznie to przyznaje szczerze, że to najgorsze święta i okres sylwestrowy w moim życiu ponieważ informacje do tej pory nie pałały optymizmem. Nowy rok się rozpoczął dobrą informacją dla mnie i życzę wszystkim którzy oczekują na wyniki również pozytywnych informacji.

A bo bym zapomniał może komuś się przyda,
Badanie wykonałem prywatnie 29.12.2023 (koszt 700zl) w Katowicach przy ul. Ceglanej, wyniki są błyskawicznie. Byłem co prawda gotowy jechać do Wrocławia 4.01.2024, ale udało się bliżej miejsca zamieszkania. Po wizycie u dr. Sarosiek i otrzymaniu skierowania na badanie MR dzwoniłem po całej południowej Polsce gdzie najszybciej to wykonać.

Pozdrawiam wszyskich
Michal84

Postprzez Bart09 » 02 Sty 2024, 22:30

Hej Michał,

Jestem również po 3xBEP, skończyłem tego roku na początku października i z biegiem czasu całe to doświadczenie nie wydaje się takie straszne. U mnie przerzuty do węzłów chłonnych zaotrzewnej. Trzeba przywyknąć do tego że choroba będzie częścią Twojego życia już na zawsze, ale mogę powiedzieć że po całej tej akcji życie nabiera nowych kolorów, ja na przykład całkowicie przestawiłem swoje funkcjonowanie na zdrowy tryb życia, ćwiczenia (zacząłem w listopadzie jak w miarę wróciłem do sił), lepsze jedzenie, zero alkoholu, głowy jeszcze nigdy nie miałem tak przewietrzonej jak po całej tej chemii ;) Ten nowotwór na prawdę słabo dogaduje się z chemioterapią. Na koniec grudnia odebrałem pierwszą tomografię po chemii i patologiczny węzeł chłonny w przestrzeni zaotrzewnej zmniejszył się trzykrtonie. Na razie pozostaje tylko kontrola i życie w taki sposób aby zminimalizować ryzyko powrotu tego cholerstwa. Także źle raczej nie powinno być. Pielęgniarki na oddziale dziennym śmiały się że jeśli mieć nowotwór to tylko taki ;)

Dasz radę, przygotuj się na duże wahania nastroju i apetytu. Koniecznie pamiętaj o lekach na zgagę i wymioty, ja przy pierwszym cyklu zapomniałem o wykupieniu leku na zgagę i okropnie mnie męczyła, przez to też brak apetytu. Problem z jedzeniem rozwiązywałem często colą i żarciem z Maka, ogólnie głównie smakowalo mi mocne, niezdrowe żarcie. Tak na prawdę pierwsze 3-4 dni cyklu to tylko lekkie zmęcznie, najgorszy chyba zawsze weekend i jazda na dolewkę w poniedziałek. Później dwa tygodnie wolnego, to zawsze dawało nadzieję i dodatkowego kopa że za chwilę kończę i czeka mnie dwutygodniowy urlop od orki na oddziale.

Trzymaj się i powodzenia
Bart09

Postprzez miszcz » 02 Sty 2024, 22:31

Pierwszy nowotwór też miałem w okresie świąteczno-noworocznym (wtedy myśleli, że to zapalenie jądra). Psychicznie koszmar. Dobrze, że nie ma przerzutów na wątrobie, dasz radę.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Michal84 » 13 Sty 2024, 16:23

Cześć wszystkim,
Chciałem was poinformować o rozpoczęciu chemioterapii 3xBEP 08.01.2024 w Luxmed (Magodent), jestem w trakcie pierwszego kursu. W piątek zostałem wypisany po 5 dniach chemii na weekend i poniedziałek dolewka. Według mnie znoszę to dobrze, wystąpiły na początku lekkie zaparcia które zostały zniwelowane lekami wspomagającymi, poza tym odczuwam takie lekkie doskwierania natomiast spokojnie do przeżycia. Szpital oceniam bardzo dobrze pod kątem opieki medycznej oraz wyżywienia i podejściem do pacjenta.
Stosuje się do zaleceń dietetyków aby przebyć proces leczenia jak najmniej dokuczliwy dla mnie. Jeżeli chodzi o leki wspomagające chemioterapię zauważyłem, iż podawane są leki przeciwwymiotne gdzie zapewne w dużej mierze pomagają. Tak ogólnie to przez te dni podawania kroplówek odczuwałem takie lekkie splątanie i otępienie natomiast po wypisaniu kolejny dzień dzisiejszy pokazuję że wszystko wraca do normy w dobrą stronę. Pozdrawiam wszystkich uczestników grupy :)
Michal84

Postprzez Piotrek30 » 13 Sty 2024, 17:11

Obyś przyszłe kursy przeszedł conajmniej tak dobrze jak pierwszy :)
Czyli w poniedziałek zjawiłeś się w szpitalu a w piątek już wyszedłeś? Mam cichą nadzieję że ze mną będzie podobnie.
Piotrek30

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 73 gości