Nowotrwór prawego jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nowotrwór prawego jądra

Postprzez Bantrade » 27 Lis 2019, 03:02

Cześć,
Napisz nam jeszcze kilka informacji: Jaki miałeś wynik LDH? Ile kursów masz przewidzianych? Gdzie się przyjacielu leczysz?

U każdego chemioterapia przebiega nieco inaczej. Odpukać TIP nie dostawałem, ale podczas BEP najgorzej znosiłem dolewki bleomecyny, a nie odczuwałem żadnego dyskomfortu po zastrzyku Neulasty.

Trzymaj się będzie dobrze
nienasieniak / IIB / 3xBEP
Bantrade

Postprzez dominik33 » 27 Lis 2019, 04:00

Cześć.
Rzeczywiście nie dodałem LDH 173 u/l norma 135-225.
Kolejny raz leczę się w Przemyślu i jak do tej pory wszystko idzie wg wytycznych (konsultuję się na bieżąco z dr Sarosiekiem).
Pozdrawiam
dominik33

Postprzez piotr123 » 30 Mar 2022, 17:54

kaziu1 napisał(a):Witam,
Najważniejsze, żeby zabieg usunięcia jądra odbył się z dostępu pachwinowego przy zaciśniętym powrózku. O to musisz się dopytać chirurga.
Po drugie, żeby zostały zmierzone przed operacją markery AFP, B-HCG i LDH. W najgorszym przypadku niech oznaczą je prywatnie, koszt około 100 zł.
O reszcie będziemy myśleć po zabiegu.
Powodzenia.

Można zapytać dlaczego z dostępu pachwinowego przy zaciśniętym powrózku?
piotr123

Postprzez tobson85 » 27 Kwi 2022, 22:33

Jadra z podejrzeniem zmian nowotworowych nie nalezy usuwac przez moszne, bo moze to doprowadzic do rozsiewu choroby. Powrozek nasienny powinien byc usuniety z maksymalnym marginesem ciecia, a tylko dostep pachwinowy to gwarantuje.

pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości