Guz jądra prawego 21mm

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Guz jądra prawego 21mm

Postprzez Danuta89 » 24 Lis 2018, 19:14

Witajcie!

Od blisko miesiąca przekopuję to forum w poszukiwaniu informacji o tej chorobie. U mojego narzeczonego zupełnie przypadkowo wykryto guza na prawym jądrze, wypchnęłam go do urologa z zupełnie innym problemem, a wrócił do domu z informacją - mam raka... w jednej chwili świat mi się zawalił, dodam że jestem w 9 miesiącu ciąży. Jednak to miejsce pozwoliło mi zyskać pewnego rodzaju spokój, oswoić się z tym i otrzymać trochę wiedzy, aby móc towarzyszyć na każdej wizycie i zadawać lekarzowi jak mi się wydaje rzeczowe pytania. Co nie zmienia faktu, że i tak strasznie się boję o zdrowie i życie mojego narzeczonego.

A teraz w skrócie opiszę naszą drogę do miejsca w którym jesteśmy w tym momencie:

24.10 - wykryto u mojego narzeczonego guza na prawym jądrze o wymiarach 21mm (prywatna wizyta urologiczna), otrzymał skierowanie na wizytę do Centrum Onkologii w Bydgoszczy na 2.11

2.11 - wizyta w Bydgoszczy, ponowne USG, potwierdzenie poprzedniej diagnozy, skierowanie na TK i badania krwi

15.11 - ponowna wizyta w CO w Bydgoszczy, wykonanie badań krwi (tylko morfologia, zapomniano o markerach...), TK, konsultacja anestezjologiczna, urolog (tym razem inny niż poprzednio, kazał przyjechać dokładnie za tydzień

22.11 - ponowna wizyta w CO w Bydgoszczy, po 10h oczekiwania w kolejce w końcu wchodzimy do gabinetu urologa na wizytę, lekarz decyduje, że
jeszcze dzisiaj przyjmą mojego narzeczonego na oddział i w dniu jutrzejszym czyli 23.11 będzie przeprowadzony zabieg. Niestety nie zdążyli, bo było jakieś opóźnienie, anestezjolodzy do godziny 15 i znowu czekamy do poniedziałku...

I w tym miejscu powstaje pierwsze pytanie, czy to wszystko nie trwa już za długo? Pierwsza wizyta w CO 2.11, a zabieg dopiero w najbliższy poniedziałek 26.11? Czytałam, że bardzo liczy się czas a my czekamy już prawie miesiąc...trochę to przygnębiające.

A teraz słów kilka o wynikach:
- markery wykonano wczoraj pierwszy raz - wszystkie w normie (sądziłam, że zawsze są powiększone)
- TK:
Płuca bez zmian ogniskowych
W śródpiersiu powiększonych węzłów chłonnych nie znaleziono.

Wątroba bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe prawidłowe.
Trzustka i śledziona bez widocznych zmian.
Nerki położone w miejscu typowym, torbiel NL 25mm.
UKM obu nerek nieposzerzone, prawidłowo wydzielają mocz cieniujący.
Nadnercza niepogrubiałe. Ascites (-)
Podejrzanych węzłów chłonnych nie wykazano.
Kości bez cech meta.

Pęcherz moczowy o gładkich obrysach.
Powiększonych wężłów chłonnych w zakresie miednicy nie wykazano.
Ascites (-)
Kości bez cech meta.

Wn. cech rozsiewu nie wykazano.

Czy po wynikach markerów i TK można sądzić, że to jakieś początkowe stadium, czy to o niczym nie przesądza?
Czy w tym momencie możemy zrobić coś więcej? Czy tylko cierpliwie czekać na zabieg i wyniki his-pat?
Pomimo markerów w normie chyba warto je wykonać ponownie po zabiegu, tylko w jakich odstępach czasu i ile razy?

To chyba wszystko co mnie w tej chwili zastanawia, z góry dziękuję za odpowiedzi.
Danuta89

Re: Guz jądra prawego 21mm

Postprzez FiveO » 24 Lis 2018, 22:03

Witam.
Zapraszam do poczytania Kompendium wiedzy na forum viewforum.php?f=15
Od siebie dodam, że jeśli w TK jest czysto i markery nowotworowe są w normie można sadzić, że nowotwór jest w bardzo wczesnym stadium wykryty i po usunięciu jądra zakończy się leczenie. Co do markerów tydzień po zabiegu powinno się je wykonac. Nie ma co się zamartwiać , ale nie można odpuścić i nadal naciskać na to aby odbyła się orchidektomia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FiveO

Miejscowość: Śląsk

Postprzez tobson85 » 25 Lis 2018, 19:31

Hej
To kolejny przypadek potwierdzajacy, że pacjenci z nowotworem jądra powinni się trzymać od Bydgoszczy jak najdalej.
Miesiąc oczekiwania na orchidektomie jest niedorzeczny.
Jeśli zabieg ma być w poniedziałek to nigdzie szybszego już terminu nie dostaniecie.
Dobrze że w TK ok.
Markery w normie mogą świadczyć o nasieniaku, ale to potwierdzi (lub wykluczy) ostatecznie wynik badania histopatologicznego.
Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Krolewsky » 26 Lis 2018, 21:02

I w tym miejscu powstaje pierwsze pytanie, czy to wszystko nie trwa już za długo?

Trwa za długo, ale po fakcie to już nie ma sensu się denerwować, było mineło. W TK czystko a to bardzo ważne. Co z markerami nowotworowymi ze krwi w końcu? Jeśli nie przeoczyłem i jeszcze nie macie ich to zróbcie prywatnie, to ważne żeby mieć je zrobione przed zabiegiem - AFB, beta HCG i LDH.
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Danuta89 » 03 Mar 2020, 12:25

Witajcie!
Po upływie prawie 1,5 roku od naszej "przygody" z rakiem chciałabym się upewnić co do poprawności prowadzenia obserwacji mojego partnera w CO w Bydgoszczy. Leczenie zostało zakończone usunięciem jądra, zalecono obserwację. I tutaj pojawia się moje pytanie i zarazem prośba o wskazanie miejsca, bądź podrzucenie linka do wytycznych w zgodzie z którymi powinna być prowadzona obserwacja pacjenta, tj. jak często TK itp. i przez jaki okres aż pacjent zostanie uznany za zdrowego?
Danuta89

Postprzez romi » 03 Mar 2020, 17:50

Aktualne wytyczne są tutaj
viewtopic.php?f=15&t=261&p#p37631
romi

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 21 gości