Fajnie wiedzieć, że jest takie miejsce w internecie, w którym można uzyskać pomoc i wsparcie w tym niezbyt ciekawym okresie życia.
Słowem wstępu - mam na imię Mateusz i nieubłaganie zbliżam się do ćwierćwiecza życia
Umówiłem się na wizytę do Andrzeja Płońskiego w Białostockim Centrum Onkologii za tydzień. Czego mogę się spodziewać po wynikach moich badań? Co powinienem tam zanieść, oprócz badania histopatologicznego, wypisu ze szpitala i wyników badań krwi i USG? Czytałem, że powinienem zrobić badania na markery nowotworowe - w czwartek wezmę skierowanie i od razu je wykonam.
Wyniki badań:
HISTOPATOLOGIA:
Rozpoznanie ze skierowania - nowotwór niezłośliwy D.29.9
Opis mikroskopowy
Guzowato zmienione prawe jądro. Materiał stanowi rozcięte jądro o wymiarach 7,5 x 5,5 x 6 cm z najądrzem i powrózkiem nasiennym dł. 11,5cm. W części centralnej jądra obecny beżowy guz o policyklicznych obrysach o wym. 6 x 4,5 x 3,5 cm. Guz na przekroju wydaje się ogniskowo przechodzić do osłonki jądra bez jej wyraźnego naciekania.
300732 - linia odc. powrózka nasiennego - bez zmian
300733 - powrózek nasienny z części centralnej - bez zmian
300734 - 738 - guz - Nasieniak (Seminoma) - cysta postać. Nie dochodzi do powierzchni narządu
300739 - jądro makroskopowo bez zmian - spermatogeneza zachowana
300740 - najądrze - utkanie najądrza bez zmian.
TOMOGRAFIA KOMPUTEROWA:
2019-10-17 - TK wielofazowe 2 okolic anatomicznych, jama brzuszna i miednica
Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz i pozawątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy niepowiększony, cienkościenny, bez złogów. Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych, o prawidłowo zachowanych płaszczyznach tłuszczowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Śledziona dodatkowa o wielkości ok. 21x16mm. Nerki bez zmian ogniskowych. Wydzielanie kontrastowego moczu prawidłowo zachowane. Nadnercza niezmienione. Węzły chłonne zaotrzewnowe niepowiększone, największy z nich w osi krótkiej 7mm.
Badanie TK miednicy mniejszej wielofazowe:
Pęcherz moczowy cienkościenny, bez uchwytnych zmian. Gruczoł krokowy o wymiarach 44x36mm, z drobnymi zwapnieniami. Okoliczne płaszczyzny tłuszczowe prawidłowo zachowane. Pęcherzyki nasienne symetryczne, niepowiększone. Naczynia żylne pogrubiałe, o krętym przebiegu. Węzły chłonne w obrębie miednicy mniejszej niepowiększone. Wolnego płynu w miednicy mniejszej nie uwidoczniono. Układ kostny w zakresie badania bez podejrzanych zmian destrukcyjnych.
2019-10-22 TK głowy z kontrastem
Struktury mózgowia bez zmian ogniskowych. Ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie stwierdzono. Struktury środkowe nieprzemieszczone. W tylnym dole czaszki niewielki obszar płynowy ok. 15x16mm, możliwa torbiel pajęczynówki. Przymózgowe przestrzenie płynowe prawidłowo zachowane. Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony, z cechami niewielkiej asymetrii. Kości czaszki bez zmian.
Wyniki badania krwi zrobione 14.10.2019
Nie wiem co jest najbardziej istotne
Kreatynina - 1,13mg/dl (0,6-1,2)
Mocznik - 25,6 mg/dl (10-50)
Kwas moczowy - 6,8 mg/dl (3,4-7)
LDH - 246 U/l (135-225) - mam zespół Gilberta, który mógł nieco zawyżyć wynik
CRP - 0,7 mg/l (0-5)
Cała morfologia w normie. Mocz tak samo, jedyne odstępstwo to liczne pasma śluzu (przy normie: nieobecne)
Markery nowotworowe
AFP - 2,93 ng/ml (0-7)
PSA - 0,94 ng/ml (0-4)
HCG plus BETA - 5,1 mlU/ml (0-2,6)