GUZ LEWEGO JĄDRA

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

GUZ LEWEGO JĄDRA

Postprzez woyciech » 08 Lis 2019, 18:11

Witam ,

Mam na imię Wojtek , mam 41 lat , 28.10.2019 roku zdiagnozowano u mnie guza jądra lewego
Natychmiast po diagnozie - badanie USG : które potwierdziło obecność guza (22x25x17mm)

Badanie krwi przed zabiegiem
LDH : 200 U/l (125-220)
AFP : 3,22 ng/ml (0,89-8,78)
HCG + beta : 9,20 mlU/mL (<2)

Skierowanie do szpitala i zabieg orchidektomii 31.10.2019

Wyniki krwi po 7 dniach

LDH : 144 U/l (125-220)
AFP : 2,87 ng/ml (0,89-8,78)
HCG + beta : JESZCZE NIE MAM mlU/mL (<2)

W dniu dzisiejszym odebrałem wyniki Histopatologii :
Image

Czekam jeszcze na HCG + beta po zabiegu + oczywiście na TK jamy brzusznej + miednicy + płuc

Termin wizyty ustalono na 22.11.2019 - czasu sporo niestety , więc prośba do Was czy na podstawie tych materiałów można coś wywnioskować ?

Jakie kroki powinienem podjąć dalej ?

Cała operacja jak też termin wizyty mam w COZL - już wiem że ośrodek na forum nie cieszy się dobra opinią

Jak radzicie czy z tymi wynikami mogę się już umawiać na konsultacje w Waraszawie (Magodent) lub COI ?
woyciech

Re: GUZ LEWEGO JĄDRA

Postprzez romi » 08 Lis 2019, 19:38

Witam
Ponieważ w opisie histopatologicznym stwierdzono guz mieszany to w dalszym postępowaniu będzie on traktowany jako nienasieniak ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Markery wskazują na małe zaawansowanie choroby, ale pewnym będzie można być dopiero po badaniach obrazowych TK.
Zaawansowanie miejscowe guza to pT2 i jeśli pozostałe wyniki badań nie będą wskazywały na przerzuty, a markery ustabilizują się w normie to będziesz miał możliwość uniknięcia chemioterapii, pod warunkiem zaakceptowania zwiększonego ryzyka nawrotu, lub podjęcia leczenia cytostatykami.
Jeśli w badaniach coś jednak wyjdzie, chemioterapia będzie postępowaniem z wyboru.
Umawiać się na konsultacje w Warszawie oczywiście możesz i nawet jest to wskazane, ale musisz dysponować wszystkimi wynikami badań, żeby Twój wyjazd nie był bezcelowy.
Upewnij się jeszcze czy badanie bHCG jest robione według procedury ICD-9: L-46, to jest właściwe badanie dla diagnostyki nowotworów jądra.
W razie pytań służymy pomocą.
Pozdrawiam
romi

Postprzez woyciech » 09 Lis 2019, 12:27

Hej ,

Dziękuję za odpowiedź

Rozumiem , że takie jest ok ?
Co do konsultacji - rozumiem że bez pooperacyjnych wyników markerów wraz z TK - wizyta u onkologa będzie bez celowa ?

Image
woyciech

Postprzez troll » 09 Lis 2019, 18:54

Witaj,

Moim zdaniem nie jest ok i należy kontrolować poziom wszystkich markerów. COZL cieszy się NAJGORSZĄ sławą jeśli chodzi o onkologię nowotworów zarodkowych jądra. I uciekałbym przed tym ośrodkiem jak zarazą.

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 09 Lis 2019, 23:34

Jeśli chodzi o rodzaj badania to jest ok, natomiast, i to pewnie miał na myśli Troll, wynik badania nie jest ok, ale rozumiem, że jest to wynik który był przed zabiegiem. Czy po zabiegu wynik bHCG już otrzymałeś? Jeśli tak to podaj jaką ma teraz wartość ten marker.
Pozdrawiam
romi

Postprzez woyciech » 10 Lis 2019, 14:08

Nadal czekam na wynik HGC po zabiegu , badania robiłem w czwartek 07.11 , pewnie z uwagi na długi weekend jeszcze nie ma wyników.
Jak tylko dostanę wrzucę info ....
woyciech

Postprzez woyciech » 13 Lis 2019, 09:29

Są i wyniki markerów po zabiegu , z tego co widzę wyglądają nie najgorzej (żeby nie pokusić się o inne określenie)
W dniu jutrzejszym TK i pewnie dopiero na podstawie opisu będzie można postawić jakieś bardziej wiążące wnioski ?
Poprawcie mnie jeśli się mylę ....?

Image
woyciech

Postprzez Krolewsky » 13 Lis 2019, 13:28

bHCG spada dobrze i jest to pozytywna informacja. Po wykonaniu TK i otrzymaniu opisu będzie mógł onkolog określić stopień zaawansowania choroby i przedstawić możliwe opcje dalszego leczenia lub obserwacji. Dowiedz się po wykonaniu TK ile się średnio tam czeka na opis i zarezerwuj wizytę u onkologa.
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości