Nasieniak Pt1b leczenie czy obserwacja

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nasieniak Pt1b leczenie czy obserwacja

Postprzez Marcin111 » 03 Mar 2020, 21:20

Cześć, mam 27 lat. Przejrzałem forum i postanowiłem napisać o swoim przypadku.
Zdiagnozowano u mnie nowotwór jądra lewego.
Bhcg przed zabiegiem 2,91
Bhcg po zabiegu poniżej 0,2
AFP i LDH w normie.
Badanie histpat: PT1b nasieniak (seminoma) jądro 4,5cmx3,5cmx2,5cm, guz dobrze ograniczony 3,2cmx2cmx2cm. Bez naciekania i innych ognisk nowotworowych
Tk wyszło dobre.

Niepokoi mnie literka 'b' po oznaczeniu PT1. Znalazłem w Internecie, że 'a' oznacza guz do 3cm, zaś 'b' powyżej 3cm. Czy to prawda ? U mnie jednak niewiele przekracza umowne 3cm i stąd pytanie, jak wygląda z analizy przypadków prawdopodobieństwo nawrotu nowotworu przy wzmożonej obserwacji dla grupy 'b'? Pewnie dane będą też dla osób z o wiele większym guzem ale chciałem sobie to jakoś uśrednić ;) z tego co czytałem z PT1a prawdopodobieństwo nawrotu wynosi 15-20%. Chciałbym jeszcze dodać, że ze względu na moją pracę, wzięcie chemii całkowicie dyskwalifikuje mnie z dalszego wykonywania zawodu.
Za tydzień mam wizytę u onkologa i chciałbym być już wstępnie przygotowany na podjęcie decyzji dalszego postępowania.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam !
Marcin111

Re: Nasieniak Pt1b leczenie czy obserwacja

Postprzez dejmien » 04 Mar 2020, 11:37

Hej, masz nasieniaka i to chyba bez angioinwazji więc generalnie bez złych rokowań nawet w przypadku nawrotu. Jeśli masz 15-20% szans na nawrót to również masz 80-85% że wszystko będzie ok, to dużo. Ja miałem nienasieniaka pT2 i ok 50% ryzyko wznowy dlatego wziąłem chemię ale mocno się zastanawiałem nad obserwacją. Gdybym miał pT1 i wiedząc to co wiem teraz nie wiem czy bym się zdecydował na tą chemię. U Ciebie jeszcze dochodzi że musiałbyś zrezygnować z zawodu, także oprócz ryzyka powikłań masz jeszcze to. Trzeba by zapytać innych co przyjmowali karboplatyne bo w tym przypadku taką chemię byś mógł dostać. Pamiętaj tylko że chemia to nie jakaś tabletka którą dostaniesz i będzie spokój od razu, to zawsze poważna ingerencja w organizm. Oczywiście decyzję musisz podjąć sam :) Nikt jej za Ciebie nie podejmie, ewentualnie lekarz doradzi.
dejmien

Postprzez Marcin111 » 04 Mar 2020, 16:00

Cześć, dzięki za odpowiedź !
Co dokładnie teraz wiesz? Rozumiem, że jakieś skutki uboczne chemioterapii Cię dopadły ?
Potwierdzam, bez angioinwazji.
Skłaniam się ku obserwacji z powodu dominacji plusów przy tej metodzie postępowania i wysokiego prawdopodobieństwa wyleczenia w razie nawrotu.
Marcin111

Postprzez romi » 04 Mar 2020, 18:23

Witam
Musisz przy tym mieć świadomość, że w razie nawrotu czeka Cię chemioterapia według schematu 3xBEP, a to jest bardziej długotrwałe i również bardziej uciążliwe leczenie.
Nie zrozum tego, jako namawianie do przyjęcia dawki chemioterapii w obecnej chwili, bo w Twoim stanie zaawansowania preferowanym postępowaniem jest właśnie intensywna obserwacja. Chciałem tylko, żebyś wiedział jakie są opcje.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Marcin111 » 04 Mar 2020, 19:19

Cześć !
Dzięki wielkie za post. Zdaję sobie z tego sprawę. Oby do tych 3 cykli nie doszło ;)
Marcin111

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości