Wznowa po 2 latach? Ognisko obrzęku szpiku

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wznowa po 2 latach? Ognisko obrzęku szpiku

Postprzez user90 » 10 Paź 2021, 18:04

Cześć,
nienasieniak 2 lata temu, pt1, aktywna obserwacja. Do tej pory wszystko ok, mam aktualne markery ok, mam MRI jamy brzusznej ok, RTG klatki ok, wszystko ok oprócz jednej zmiany w MRI miednicy.

W stropie panewki lewego stawu biodrowego pojawiło się ognisko obrzęku szpiku wlk. do 20mm, o wysokim sygnale w DWI (niejednoznaczny sygnał w ADC), z pokontrastowym wzmocnieniem - zmiana niejednoznaczna. Poza tym objętne badaniem struktury kostne bez podejrzanych zmian ogniskowych.
We wnioskach w MRI mam: ze względu na wywiad w celu wykluczenia meta wskazana scyntygrafia / PET TK. Poza tym jak w opisie.

Reszta opisu jest ok, generalnie ja mam z prawym biodrem problemy od 15 lat - miałem jego martwicę (choroba perthesa), mam też zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie lędźwiowym, to lewe biodro (do którego jest opis że jest obrzęk szpiku) też ne działa sprawnie odkąd pamiętam - mam ćwiczenia od fizjoterapeuty. Dodam jeszcze, że w ostatnim MRI z kwietnia 2021 miałem np info o zmianach zwyrodnieniowo-dyskopatycznych w dolnych segmentach lędźwiowych, mialem nieco zwiększoną ilość płynu w kaletkach biodrowo-krzyżowych obustronnie. Podejrzenie niewielkiej wysepki kostnej u podstawy krętarza mniejszego lewej kości udowej oraz drobnych w grłowach gości udowych. Ale to były zmiany ortopedyczne, wniosek miałem że onkologicznie ok. Teraz węzły ok, żadnych onkologicznych innych zmian nigdzie, tylko cholera to coś w lewym biodrze.... Czy ktoś z Was się z tym spotkał? Czy ta scyntygrafia jest wykonywana często? Bo że PET TK to wiem, choć nie wiem jak to wygląda jak miałem nienasieniak i to jest 2 lata po chorobie i ewentualny przerzut. Jesli macie jakieś wnioski, sugestie albo może z czymś takim się spotkaliście to będę wdzięczny za informację...
user90

Re: Wznowa po 2 latach? Ognisko obrzęku szpiku

Postprzez user90 » 10 Paź 2021, 22:10

PS
Tutaj link do skanu opisu tego MRI z podejrzaną zmianą - https://imgur.com/U6lTHxk
Dodam jeszcze, że wykonuję MRI 3 tesle a nie TK jako badania kontorlne ze względu na praktycznie brak plemników po wycince jądra jeśli ma to jakieś znaczenie.
user90

Postprzez Krolewsky » 11 Paź 2021, 19:15

Powiem Ci jak to było u mnie. Podczas obserwacji po orchoidektomii bez zadnych przerzutów, na TK wyszło ognisko osteolityczne na kręgosłupie.
Pokazałem to onkologowi z moimi obawami. Dostałem dosłownie taką odpowiedź:
"Przerzut raka jądra bezpośrendio z jądra do kręgosłupa bez przystnaków pośrendnich jest tak mało prawdopodobny że trafiłbny Pan do jakiejś encyklopedii"
Ostatnio edytowany przez Krolewsky, 13 Paź 2021, 09:01, edytowano w sumie 1 raz
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Postprzez user90 » 11 Paź 2021, 22:14

Dzięki Krolewsky za odpowiedź.
Dziś szczęśliwym zbiegiem okoliczności udało mi się porozmawiać z radiologiem, który pracuje w tej samej pracowni MRI w której robiłem rezonans, tylko inna osoba pisała opis, akurat radiolog który pracował w szpitalu onkologicznym. Przeczytałem mu tylko opis, stwierdził, że rj rzadko przerzuca do kości, mialbym pewnie powiększone węzły, a fakt zwyrodnień i ew. stanów zapalnych w dolnych odcinkach kręgosłupa i drugim biodrze może być jakąś wskazówką. Ma zapoznać się z MRI i skosultować się z lekarką, która pisała opis, może coś więcej się dowiem. :)
user90

Postprzez user90 » 12 Paź 2021, 15:01

Cóż, drugi radiolog (który pracował wcześniej w szpitalu onkologicznym) ocenił, że jego opis byłby taki sam - wskazałby na pojawienie się czegoś nowego. Nie mogą oni ocenić jaka to jest zmiana - jest niejednoznaczna - stąd muszą dać opis jaki jest. Dodał jedynie, że na bazie jego doświadczenia może ocenić, że mało prawdopodobna jest taki przerzut w panewce, zwłaszcza biorąc pod uwagę ze wszystko inne w MRI i markerach jest ok - ale on nie jest onkologiem. Doświadczony reumatolog z kolei uznał, że na bazie wywiadu ze mną i MRI (zmianę mam w lewym biodrze - ale w prawym miałem kiedys martwicę, mam krótszą drugą nogę, problemy z kolanami i zwyrodnienia w plecach :D ) - gdybym nie był onkologicznym pacjentem, to z bardzo dużym prawdopodobieństwem jest to albo stan zaplalny (do sprawdzenia badaniami krwi - mam zlecone) lub po prostu przeciążenie i taką zmianą wielokrotnie się spotykała. Zwłaszcza u osób jak ja, gdzie ta jedna noga pracuje mocniej bo druga jest krótsza i przez to mam złą postawę itp. No ale ja jestem onkologiczny więc dmuchać na zimne.

Z kolei dr Sarosiek odpisał mi, że bardzo małe prawdopodobieństwo jest że to wznowa, ale jeśli radiolodzy nie oceniają zmiany jako łagodna, to mozna dmuchać na zimne i mogę zrobić PET. Mam skierowanie na PET. I teraz nie wiem co robić :) Drugi doświadczony radiolog z kolei powiedział, że PET raczej wskaże czy to nie przerzut, ale jeśli to zmiana zapalna (lub jakaś inna) to ona też może świecić i jeśli będę miał dużego pecha to też wynik nie bedzie jednoznaczny - dlatego trzeba patrzeć całościowo oceniając tez inne zmiany, markery itp (które mam ok). No i ciężki temat. PET nie jest ot takim badaniem które nie ma wpływu na organizm, zwłaszcza w moim przypadku gdzie przez problemy z plemnikami muszę mocno uważac na zwykłe TK, ograniczam nawet RTG, ale wiadomo - jeśli to przerzut to nie ma to znaczenia. Radiolog zasugerował obserwację zmiany, mam od reumatologa celowane badanie mri stawów krzyzowo biodrowych i sprawdzenie za 2-3 miesiace co się dzieje i wtedy ewentualnie PET. Ale to tylko luźna sugestia, wiadomo, a nie oficjalna opinia.
user90

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości