Chciałbym na początku wszystkim podziękować za współtworzenie tego wspaniałego forum, które również dla mnie było i jest wielką skarbnicą wiedzy w tej chorobie.
Proszę Was o podzielenie się Waszą opinią w związku z moją chorobą.
W skrócie:
- W październiku podczas USG jąder wykryto u mnie guza w prawym jądrze o średnicy 3mm ( tak 3mm, taki maluch)
- po tym wykryciu zrobiłem markery AFP, betaHCG i LDH które były w normie i są przez cały okres aż do dzisiaj w normie
- w międzyczasie zrobiłem też USG brzucha oraz RTG klatki piersiowej na których wszystko było ok
- koniec listopada miałem orchidektomie z dostępu pachwinowego ( przed zabiegiem miałem zrobiony MR miednicy mniejszej które potwierdziło guza 3mm o wczesnym i silnym wzmocnieniu przepływu po podaniu kontrastu)
- 15 grudnia miałem zrobiony TK klatki piersiowej, jamy brzusznej i miednicy
- 16 grudnia otrzymałem wynik histopatologiczny
- utkanie guzka z komorek Leydiego 1,5mm oraz ogniskiem typowego naciekania 2mm
- brak cech angioinwazji i naciekania osłonek
- w pozostalej części jadra oraz w powrózku nasiennym nie stwierdzono ognisk nowotworowych
- 29 grudnia wynik TK, podam tylko to co odbiega od normy i jest podejrzane
- TK klatki piersiowej ok
- TK jb + miednicy - węzeł chłonny okołotrzustkowy o granicznych wymiarach 10x19mm
- 29 grudnia konsultacja w poradni onkologicznej, lekarz onkolog dał mi skierowanie na badanie PET CT by zbadać ten powiększony węzeł chłonny
Teraz to co mnie zastanawia i co Wy o tej sprawie myślicie. Wiem guz z komórek Leydiego to zazwyczaj guz łagodny, w moim przypadku dodatkowo był bardzo mały bez cech angioinwazji. Markery nowotworowe cały czas w normie. Dlatego tym bardziej zastanawia mnie i niepokoi ten węzeł chłonny okołotrzustkowy czy to może być przerzut? Lub odrębna sprawa? Dodatkowo dodam że mam wirus HBV ( wirusowe zapalenie wątroby), zwłóknienie wątroby pierwszego stopnia i mam lekko podwyższone ALT 53 przy normie do 50 czy to może być przyczyną powiększonego węzła? Trzustka w badaniu TK i USG ok, enzymy trzustkowe i markery nowotworowe trzuski C 19-9 w normie.
Napisałem też do dr Sarosoeka co sądzi o tej sprawie, odpisał mi że ten guz raczej nie dał przerzutu a raczej szukał by przyczyny w infekcji wątroby w związku z wirusem WZW B.
Proszę Was o opinię. Pozdrawiam