Nienasieniak PT1a,N0 M0- Piotrek, Poznań

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Nienasieniak PT1a,N0 M0- Piotrek, Poznań

Postprzez Piotrula » 01 Wrz 2023, 20:08

Cześć i czołem,
nie wiem, od czego zacząć, więc może zacznę od pewnej ilości trochę suchych faktów.
Ok tygodnia temu wyczułem zgrubienie na prawym jądrze- od razu umówiłem USG na pierwszy wolny termin, tj. 31.08.
W wyniku badania USG- lewe jądro prawidłowe, nadjądrza i kanały pachwinowe prawidłowe, nie stwierdza się nadmiernej ilości płynu między osłonkami.

W dolnej części prawego jądra zmiana 15 x 12 mm lita o niejednorodnym miąższu z niewielką przestrzenią płynu w opcji angio wzmożone unaczynienie.
Ponadto w miąższu liczne hypoechogenne ogniska do 4 mm.

Oczywiście informacja, żeby pilnie udać się do Urologa.

Na jutro mam umówionego Urologa- oczywiście prywatnie, bo na NFZ to jakiś dramat, w jednym miejscu dostałem info, że najszybciej wizyta (po poinformowaniu, że raczej jest to pilny przypadek) na 21 października, w innych także bez rewelacji.

Generalnie mam jedno podstawowe pytanie: Co robić?
Wiadomo, wizyta u Urologa, pewnie markery krwi, potem (jeśli będą wskazania) operacja wycięcia- ale generalnie brakuje mi choćby podstawowej wizji tego, co będzie dalej.
Np. czy potrzebna będzie chemia, w ogóle czy dostane jakieś skierowanie na operację, może ktoś ma jakieś porady co ze sobą zrobić w momencie takiego pierwszego zetknięcia się z wizją choroby, bo czuję się jak dziecko we mgle.

Czytałem co prawda historie tutaj, też jakieś artykuły, ale nie znalazłem jak na razie nic, co by mi dało choćby zarys odpowiedzi.
Może jest jakieś FAQ?

Z góry dziękuję za każdą pomoc, będzie nieoceniona. Jak ktoś chciałby pogadać np. telefonicznie i choćby dać znać jak to u niego wyglądało to też bardzo chętnie.

Postaram się dawać znaki życia ;) i choćby krótkie postępy o leczeniu.

Trzymajcie się chłopaki!
Ostatnio edytowany przez Piotrula, 04 Paź 2023, 20:13, edytowano w sumie 1 raz
Piotrula

Re: Świeży przypadek. Guz jądra prawego- Piotrek, Poznań

Postprzez tobson85 » 01 Wrz 2023, 23:19

Hej,

1. Wizyta u urologa, ten wystawi skierowanie do szpitala na operacje - po opisie który podałeś jest to raczej jednoznaczne i nieuniknione.
2. Ze skierowaniem dowiadujesz się, gdzie zabieg będzie wykonany najszybciej - termin nie powinien przekraczać 1-2 tyg. Optymalnie mniej niż tydzien.
3. Urolog może Ci tez wystawić skierowanie na tomografie komputerowa klatki, brzucha i miednicy (nie każdy urolog chce takie skierowanie wystawic). Jak nie wystawi to ogarniesz po operacji z onkologiem. Oczywiście urolog musi wystawic skierowanie na markery: bHCG, AFP i LDH.
Markery trzeba koniecznie wykonać jeszcze przed zabiegiem.
4. Zabieg usunięcia jadra musi być wykonany z dostępu pachwinowego, ale to jest standard. Żadna biopsja nie wchodzi w grę, gdyż stwarza ryzyko rozsiewu choroby.
5. Markery najlepiej jeszcze oznaczyć w dniu zabiegu lub dzień przed, żeby mieć najświeższy wynik. Potem w 7 dobie po zabiegu.
6. Wynik histopatologiczny będzie po około 2-3 tygodniach. Z wynikami (markery, hispat, TK należy udać się do onkologa - najlepiej polecanego na forum.
7. Na podstawie wyników zostanie określony stan zaawansowania i dalsze postępowanie. W zależności od tego może być zalecona obserwacja lub chemioterapia. Ale to na tym etapie jak wróżenie z fusów.

Dawaj znać na bieżąco.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez miszcz » 02 Wrz 2023, 13:24

Ogólnie jak napisał kolega wyżej. Spróbuj poszukać terminów do urologa poza Poznaniem, masz dobry dojazd pociągiem. Nawet prywatnie. Według informatora NFZ szybkie terminy są np. W Ostrowie Wielkopolskim, Ostrzeszowie, Pleszewie, czy Pile.

Markery koniecznie jak najszybciej. Po uzyskaniu skierowania też dzwonisz po szpitalach, gdzie najszybciej termin
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Piotrula » 02 Wrz 2023, 14:25

Z całego serca szczerze dziękuję za odpowiedzi, dużo dla mnie znaczyły.
Byłem u lekarza, dostałem skierowanie na oddział w Poznaniu na wycięcie- przyjęcie na pewno jeszcze w najbliższym tygodniu.
Będą tam też robić badania markerów.

Pozdrawiam!
Piotrula

Postprzez miszcz » 02 Wrz 2023, 15:54

Super, że szybko idzie. Mimo wszystko, na wszelki wypadek, zrób badania markerów prywatnie. U mnie za drugim razem w szpitalu nie zrobili tych badań przed operacją, co mnie bardzo zdziwiło. A bez nich trudno jest zaplanować dalsze leczenie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 02 Wrz 2023, 17:35

Poznań nie należy do najlepszych ośrodków pamiętaj. Ważne żeby zrobić tk i markery przed orchidektomia potem dwa tygodnie po znów tk i markery. Z tego co czytam to dużo rzeczy tam bagatelizują i odwlekają chenioterapie
Uroboros

Postprzez adamus09 » 02 Wrz 2023, 21:39

Jak wyżej powiedziano, jak najszybciej operacja. Zrób markery z krwii LDH,bHCG, AFP przed operacją (najlepiej jak najszybciej).
Potrzebujesz skierowania do szpitala w którym jest oddział urologiczny od urologa.
Uwaga - tam może będzie kwalifikacja do zabiegu.
Liczy się czas.
Wyrób sobie kartę DiLO, jeśli jeszcze nie masz - w przychodni POZ/lekarz rodzinny na podstawie opisu USG 1szego powinien wystawić. W szpitalu i wszędzie może to pomóc mieć szybciej.
Dzwoń, szukaj szybkiego terminu.
Po operacji to zwykle naście dni L4 - przygotuj się w życiu prywatnym i zawodowym.
Trzeba też wybrać onkologa i też działać z rozpoznaniem jakie są terminy. Gdy tylko dostaniesz opis histopatologii ze szpitala to od razu wizyta u onkologa, a nawet wcześniej aby wypisał badania obrazowe typu TK i z kompletem znowu i już ścieżka ew. leczenia.
adamus09

Postprzez tobson85 » 02 Wrz 2023, 23:52

Uroboros napisał(a):Ważne żeby zrobić tk i markery przed orchidektomia potem dwa tygodnie po znów tk i markery.

Nie ma potrzeby robić badania tomografii dwa razy. Wystarczy przed lub po operacji. Teraz priorytetem jest jak najszybszy zabieg usunięcia jądra. Tomografia może być po.

Jesli potrzebna będzie chemioterapia to przed rozpoczęciem leczenia warto rozważyć zdeponowanie nasienia, jesli zależy Ci na posiadaniu potomstwa.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Uroboros » 03 Wrz 2023, 08:04

Racja, coś pomieszalem z dwoma tk. Teraz orchidektomia i markery
Uroboros

Postprzez Piotrula » 03 Wrz 2023, 22:05

Dzięki, skierowanie już mam, wg informacji raczej operacja ma być szybko- przyjęcie wtorek/środa.
Piotrula

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 9 gości