Prawe jądro wyżej i jakby otorbione

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Prawe jądro wyżej i jakby otorbione

Postprzez bananas » 09 Lis 2012, 14:59

Witam serdecznie .

Mam nadzieję , że wybaczycie mi otworzenie nowego wątku ale szukam i szukam podobnego przypadku jak mój i nie natrafiłem jeszcze na coś zbliżonego.
Pozwólcie , że krótko opiszę jak wygląda sytuacja :

jakieś kilka miesięcy temu pojawił się dyskomfort w okolicy prawego jądra , lekki ból utrudniający zaśnięcie , kłopoty z siedzeniem dłuższy czas .
Prawe jądro raczej nie powiększone lecz jakby otoczone galaretką . Powrózek wyraźnie grubszy niż przy lewym jądrze. Po jakimś czasie ból minął , uczucie dyskomfortu znacznie zmalało ale pozostało. Obydwa jądra sprężyste podobnej wielkości. Prawe jądro wyraźnie wyżej i wysunięte do przodu. Nie wyczuwam żadnych guzków. Czytałem o wodniakach ale hmm podświelając jądro nie było efektu rozświeltenia . Moszna wokół prawego jądra lekko napięta , lewe swobodnie "wisi w worku" . Wiem , że powinienem iśc do urologa ale po prostu się boję ... Proszę dajcie mi kopniaka w cztery litery żebym się sprężył .

Pozdrawiam wszystkich
Piotrek
bananas

Re: Prawe jądro wyżej i jakby otorbione

Postprzez m9nika » 09 Lis 2012, 16:10

Witaj,
Urolog=nie taki diabeł straszny jak go rysują ;)
Przy wszelakich wątpliwościach należy natychmiast zgłosić się do urologa i nie należy odkładać wizyty. Niestety do specjalisty potrzebujesz skierowania od lekarza rodzinnego jeśli mowa o wizycie na NFZ.
Może na początku zrób sobie prywatnie usg jąder.
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez szendzi » 09 Lis 2012, 16:31

Szybko do urologa zapłacisz 150zł ale zbada Ci jajka na USG i powie co czy jest ok czy coś wyszło, jak coś to da skierowanie na markery i popchnie sprawę dalej. Lepiej szybko niż czekać bo może być różnie, ja sam miałem podobny przypadek okazało się że wyczułem twarde jądro, po wizycie u urologa okazało się że mam guza ale szybko zareagowałem guz wycięty i nie mam na szczęście żadnych przerzutów więc jest ok.

Takich spraw nie odwlekaj.
Pozdrawiam
szendzi

Postprzez daro » 13 Lis 2012, 21:08

Nawet chwili nie zwlekaj, szybką decyzją możesz uratować sobie życie(tak było w moim przypadku). Wolisz wstydzić się, czy żyć?
I zaglądaj na forum - to nieoceniona wiedza i pomoc. Jeśli szukasz wsparcia to pisz.
Trzymaj sie i daj sygnał, co dalej z Tobą.
daro

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 04:55

Witaj,

Jeśli pójdziesz do urologa to się przekonasz co to jest. Brak wspomnianego przez Ciebie efektu podświetlenia może wskazywać na guza jądra. Jeśli będzie to rzeczywiście nowotwór to masz dwa wyjścia - albo działasz i żyjesz jeszcze 70 lat :) albo nie działasz i za 2 lata Cię nie ma. Jakbyś czegoś potrzebował - zawsze możesz tutaj napisać :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez ksiaze29 » 22 Cze 2013, 00:54

Nie strasz czlowieka. Przeciez napisal, ze oba jadra sa sprezyste i rownej wielkosci. Nie wyczuwa zadnych guzkow. Wszedzie pisza ze przy raku nie ma takiego bolu, ktory tymbardziej nie pozwala zasnac i do tego te klopoty z siedzeniem. Jakies niedokrwienie moze, zylaki... Cos tam sie dzieje na pewno i tylko lekarz moze stwierdzic co. Mam troche podobne dolegliwosci i wlasnie sie wybieram do urologa. Miejmy nadzieje, ze to nic powaznego, chociaz zawsze trzeba sie przygotowac na to najgorsze. Szkoda, ze kolega nie napisal jaki byl wynik wizyty lekarskiej.
ksiaze29

Postprzez troll » 22 Cze 2013, 11:55

Witaj,
ksiaze29 napisał(a): Przeciez napisal, ze oba jadra sa sprezyste i rownej wielkosci. Nie wyczuwa zadnych guzkow.
ksiaze29 napisał(a):Wszedzie pisza ze przy raku nie ma takiego bolu, ktory tymbardziej nie pozwala zasnac i do tego te klopoty z siedzeniem.

W tej chwili mogę Ci znaleźć od ręki dwóch chorych u których oba jądra były sprężyste, normalnej wielkości z rozsianym nowotworem zarodkowym jądra. Oczywiście, kształt, konsystencja, sprężystość są najistotniejszymi elementami oceny jądra w badaniu palpacyjnym ale... nie przesądzają, że z jądrem jest na pewno wszystko ok. Dlatego tak mocno (nieraz strasznie :) ) nalegamy na kontrolę u urologa + badanie USG.
ksiaze29 napisał(a):Wszedzie pisza ze przy raku nie ma takiego bolu, ktory tymbardziej nie pozwala zasnac i do tego te klopoty z siedzeniem.

Ból jądra w nowotworach jądra występuje rzeczywiście bardzo rzadko. Częściej bolą plecy w odcinku lędźwiowym - szczególnie jeśli jest coś co powoduje ból (zmiany w przestrzeni zaotrzewnowej). Nie mamy jednak pewności, że to równolegle druga choroba jądra może dawać takie objawy - i tu jest ukryty klucz do sukcesu. Jedno jest pewne - kontrola u urologa to dobre wyjście i Tobie także ją sugeruję, szczególnie jeśli coś Cię niepokoi.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez ksiaze29 » 23 Cze 2013, 20:44

Fakt, w medycynie nigdy nie ma 100% trafności "na oko". To teraz Ty mnie wystraszyłeś. ;) Oczywiście skieruję sie do urologa jak najszybciej. Bardzio pomocne forum. Po przeczytaniu kilkunastu wątków wiele wskazuje, że to inna choroba jak rak, ale może być równie groźna, aczkolwiek jak wyżej, nie mozna mieć 100% pewności zanim się nie zbadamy. Nie ukrywam, że cykor mnie obleciał. Pozdrawiam i zajrzę tu na pewno jak będę coś wiedział.
ksiaze29

Postprzez m9nika » 09 Lip 2013, 15:41

Witam
Jakie wieści?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Adrian1975 » 09 Lip 2013, 15:54

troll napisał(a):Ból jądra w nowotworach jądra występuje rzeczywiście bardzo rzadko. Częściej bolą plecy w odcinku lędźwiowym - szczególnie jeśli jest coś co powoduje ból (zmiany w przestrzeni zaotrzewnowej). Nie mamy jednak pewności, że to równolegle druga choroba jądra może dawać takie objawy - i tu jest ukryty klucz do sukcesu. Jedno jest pewne - kontrola u urologa to dobre wyjście i Tobie także ją sugeruję, szczególnie jeśli coś Cię niepokoi.

Pozdrawiam

znam osobiście dwóch pacjentów z DCO, których ból jądra ( z rakiem) rzucił dosłownie na kolana i w takej pozycji trafili do urologa i niemalże od razu pod nóż.

to nie byłem ja, mnie nic nie bolało

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości