Rak zarodkowy jądra pT1

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak zarodkowy jądra pT1

Postprzez MSP » 21 Sty 2022, 20:42

Tuż przed Bożym Narodzeniem , zobaczyłem zmianę w lewym jądrze , powiedziałem żonie na co ona natychmiast znalazła lekarza , który stwierdził nowotwór jądra i natychmiastowe usunięcie . I tak w ciągu tygodnia od wizyty byłem już oo operacji w domu . Mam już zrobione wszystkie potrzebne badania markery przed operacja były w normie LDH było nieco podwyższone norma do 240 ja miałem 316 po operacji mam 160, reszta markerów dalej w normie . TK jamy brzusznej i płuc wykazała ze wszędzie jest czysto , HISTOPATOLOGIA - pT1 . Nie odnotowano inwazji naczyń , guz nie nacieka osłonki białkowej jądra i nie dochodzi do osłonki białawej . Torbielowaty rozpadający się guz 2,2 X1,6, częściowo biało-pstry . Mi:W obrębie jądra poza guzem widoczne jest ognisko wewnątrzrzprzewodowej niepłaskie komórek zarodkowych
Mi : GUZ JĄDRA z rozległą martwicą o utkanie odpowiadającemu rakowi embrionalnemu
po konsylium lekarze zaproponowali 1 cykl chemii , ale czytałem , że minimum w standardzie są 2 cykle
I teraz moje pytanie czy ten 1 cykl wystarczy ? oczywiście bardzo bym chciał żeby tak było ,
Mam 5 dni mieć jednym cięgiem i później przez 3 tygodnie raz tygodniu na zastrzyk. Nie ukrywam , ze bardzo ucieszyłem się na taka możliwość , tylko czy jest większe ryzyko nawrotu po 1 cyklu ?
Macie jakieś rady dla mnie ? Czy konsultować się z innym lekarzem ?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i radę.
MSP

Re: Rak zarodkowy jądra pT1

Postprzez Mageage » 22 Sty 2022, 16:32

Witaj

W przypadku pt1, TK czysto, markery po operacji w normie, twój stan zaawansowania powinien być sklasyfikowany jako 1A. Według wytycznych NCCN (do pobrania w internecie), jeśli zdecydowałbyś się na chemioterapię, 1 kurs będzie prawidłowym postępowaniem. Jednak w tym przypadku powinno się również rozważyć opcję aktywnej obserwacji. Czy ktoś z Tobą omówił obie możliwe drogi? Statystycznie masz około 80% szans że już jesteś zdrowy i chemioterapia będzie leczeniem nad wyrost. Badania wskazują że preferowaną opcją postępowania w przypadku 1A dla nienasieniaka powinna być właśnie obserwacja. Jednak decyzja powinna należeć do Ciebie, po szczegółowym omówieniu za i przeciw leczenia adjuwantowego i obserwacji z twoim lekarzem.

Mój przypadek jest podobny do twojego, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj do mojego wątku.
Mageage

Postprzez miszcz » 22 Sty 2022, 16:43

Według wytycznych sprzed kilku lat jeden cykl wystarczy w tym stadium zaawansowania. Wcześniej konieczne były dwa cykle (między innymi mnie leczono 2xBEP).

Decyzja należy do Ciebie. Wśród lekarzy i użytkowników forum przeważa podejście w postaci aktywnej obserwacji.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 22 Sty 2022, 16:47

Pare lat temu w wytycznych zmieniło się postępowanie w stadium pierwszym i przy wyborze chemioterapii podaje się obecnie 1x BEP, a nie jak wcześniej 2x BEP.

Jak kolega powyżej wspomniał, powinieneś mieć z lekarzem rozmowę i przedstawione na niej możliwe opcje.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez MSP » 22 Sty 2022, 22:45

Miałem konsultację z dwoma onkologami , pierwszego miałem z polecenia od mojego prowadzącego urologa, który mówił , ze ten lekarz jest agresywny , ale skuteczny . Podchodziłem do wizyty ze strachem ale i z nadzieja bo urolog , który prowadził minie to wspaniały człowiek , po operacji dostałem od niego skierowanie na wszystkie badania który miałem zrobione na cito i nawet wyniki TK miałem do odbioru po 2 dniach od badania , założył u siebie w przychodni kartę DILO i skierował mój przypadek na konsylium . Także miałem już wszystkie badania , więc na pierwszy rzut zgłosiłem się do polecenego onkologa o tam doznałem szoku bo on od razu wypisał skierowanie do szpitala na 2 -3 cykle chemioterapii . Możliwość 3 cyklu mnie przeraziła , następnego dnia miałem wizytę ma NFZ po konsylium i tam pani doktor oznajmiła mi , że ten rodzaj raka jest złośliwy i bardzo często lubi nawracać i proponuje prewencję w postaci 1 cyklu chemioterapii . Tutaj obudziła się nadzieja bo przy wcześniejszym szoku spadł mi kamień z serca , ale zacząłem się zastanawiać czy nie okaże się ze poddam się 1 cyklowi i będę niedoleczony . Natomiast żaden z dwóch onkologów nie przedstawił propozycji obserwacji . Za to wspominał o tym mój urolog , jak zadzwonił po moje wyniki histopatologii do patologa . mówił jak wyglada ścisła obserwacja i jak to jest z chemioterapią i ze decyzja należy do mnie , ale jak mam już dzieci to skłaniałby mnie do przyjęcia chemii .
Wiec może warto skonsultować się z jeszcze innym onkologiem , który podejdzie do tematu rzeczywiście precyzyjniej . Mam 37 lat i jeżeli jest szansa , że wystarczyłaby ścisła obserwacja to chętnie bym się takiej podjął.
MSP

Postprzez tobson85 » 25 Sty 2022, 21:33

Hej
zawsze możesz skonsultować się z drem Sarosiekiem:
tomasz.sarosiek@tomaszsarosiek.pl.
Wyślij maila z wszystkimi wynikami.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez MSP » 26 Sty 2022, 06:48

Dzięki , skontaktowałem się z dr. Sarosiek , przekazał wiadomość swojemu asystentowi , czekam na ustalenie terminu konsultacji .
MSP

Postprzez MSP » 21 Lut 2022, 18:14

Cześć ,
Niedawno opisywałem swój przypadek na forum , dzięki Wam , skonsultowałem się z doktorem Tomaszem Sarosiekiem . W środę czeka mnie przyjęcie do szpitala na 1 cykl BEP . Czy ktoś z Was był w Warszawie w szpitalu na Szamockiej pod opieka doktora . Czy możecie mi przybliżyć jak wygląda pobyt i jak odczuwaliście chemioterapię ?
Z góry dziękuję
MSP

Postprzez Ismena » 24 Lut 2022, 20:13

Hej, mój mąż nienasieniak (zarodkowy) operacja maj 2019, tez pT1,wszystkie markery w normie. byliśmy na konsultacji u dr Sarosieka. Nie zdecydowaliśmy się na 1 cykl chemii. Błąd ! Po 3 miesiącach przerzuty do wszystkich większych węzłów chłonnych. Zakończyło się na 3 cyklach BEP. Dziś odebraliśmy kolejny TK- tfu tfu jest OK.
Bierz chemię i się nie zastanawiaj, nawet gdyby miały być 3 cykle.
Zdrowia i miej pozytywne nastawienie. Wolna głowa to połowa sukcesu do wyzdrowienia :)
Ismena

Postprzez MSP » 04 Mar 2022, 19:43

Dzięki , jestem w trakcie chemioterapii - 1 cykl BEP za tydzień druga dolewka . Dzięki za wsparcie i rady . Działam
MSP

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości