Nienasieniak IIIC przerzuty do płuc i jamy brzusznej

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Nienasieniak IIIC przerzuty do płuc i jamy brzusznej

Postprzez miszcz » 24 Lip 2023, 21:46

To, co opisujesz, mogą być powikłaniami po chemioterapii (polineuropatia, zapalenie nerwów obwodowych), ale może to być też jakaś choroba autoimmunologiczna lub coś związane z pracą (niektóre rzeczy nie wychodzą na badaniach obrazowych). Problemy trawienne, czyli tzw. zespół złego wchłaniania, mogą być również powikłaniem po chemioterapii. Robiono morfologię krwi, kolonoskopię i badania w kierunku np. zapalenia wielomięśniowego?

Tę dolegliwości mogą mieć wiele przyczyn. O pomocy że strony lekarzy zapomnij. Musiałbyś mieć niewiarygodne szczęście, żeby trafić na takiego, komu będzie się chciało drążyć temat.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez tobson85 » 24 Lip 2023, 22:57

Hej
przeszedles agresywne leczenie, wiec moga zdarzyc sie rozne dolegliwosci. O bolach kostnych (z tego co opisujesz to praktycznie wszystkch kosci) to jescze nie slyszalem. Chyba, ze to bole neuropatyczne, ktore wydaja sie byc bolami kostnymi.
Problemy zoladkowo-jelitowe: moze warto zrobic badanie w kierunku przerostu bakterii i metanogenow w jelicie cienkim (SIBO oraz IMO). Chemioterapia wplywa destrukcyjnie na flore bakteryjna jelit, a to moze spowodowac nieprawidlowy rozrost bakterii po zakonczonym leczeniu.
Standardowym badaniem jest test oddechowy (wodorowo-metanowy). Z wyniekiem potem do gastroenterologa.
Sam zmagalem sie latami po chemioterapii z podobnymi objawami jak ty i sie okazalo wlasnie za mam SIBO i IMO. Teraz wybieram sie na urlop ale po powrocie rozpoczynam leczenie. Dam znac czy cos pomoglo.

Trzymaj sie
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez arti639 » 25 Lip 2023, 12:22

miszcz napisał(a):To, co opisujesz, mogą być powikłaniami po chemioterapii (polineuropatia, zapalenie nerwów obwodowych), ale może to być też jakaś choroba autoimmunologiczna lub coś związane z pracą (niektóre rzeczy nie wychodzą na badaniach obrazowych). Problemy trawienne, czyli tzw. zespół złego wchłaniania, mogą być również powikłaniem po chemioterapii. Robiono morfologię krwi, kolonoskopię i badania w kierunku np. zapalenia wielomięśniowego?

Tę dolegliwości mogą mieć wiele przyczyn. O pomocy że strony lekarzy zapomnij. Musiałbyś mieć niewiarygodne szczęście, żeby trafić na takiego, komu będzie się chciało drążyć temat.

Dodam tylko że to nasila się po jedzeniu nie raz ustępuje i jest okej mniewalem że tydzień było okej a nawet dwa i za chwilę wielki brzuch zaburzenia trawienia wysypka na plecach i napiecia miesni z bólem jak bym był po siłowni
arti639

Postprzez miszcz » 26 Lip 2023, 18:25

Ja mam czasami takie reakcje (bez wysypki) po zjedzeniu niektórych pokarmów. Choruję na IBS. Problem do badań u alergologa i gastroenterologa, poprosiłbym też o skierowanie na gastroskopię. Trzeba zbadać także przełyk. Wykluczono choroby odkleszczowe?

Pregabalinę brałem. Dobry lek, pomagał mi trochę na bóle neuropatyczne i IBS, ale bardzo szybko się po nim tyje.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez arti639 » 27 Lip 2023, 09:56

miszcz napisał(a):Ja mam czasami takie reakcje (bez wysypki) po zjedzeniu niektórych pokarmów. Choruję na IBS. Problem do badań u alergologa i gastroenterologa, poprosiłbym też o skierowanie na gastroskopię. Trzeba zbadać także przełyk. Wykluczono choroby odkleszczowe?

Pregabalinę brałem. Dobry lek, pomagał mi trochę na bóle neuropatyczne i IBS, ale bardzo szybko się po nim tyje.

Nie miałem badania na choroby odkleszczowe tylko stwierdzona ta hipoglikemia reaktywna i tyle lekarz przepisał witaminy i dietę i mówi że te reakcje które mam są powodem stresu mianowicie te bole kosci itd czasem ustępują było dwa tygodnie dobrze nagle spadł mi cukier dostałem silnego leku i zaczęły się mrowienia twarzy i bole łydek skurcze itd wodnisty katar wysypka na plecach zauważyłem że nasila się to po jedzeniu nie wiem możliwe że to przez tą hipoglikemia możliwe że od nerwicy/depresji albo nietolerancja pokarmowa mianowicie idę jutro do lekarza i zobaczymy co mi powie
arti639

Postprzez arti639 » 21 Wrz 2023, 18:51

Witam mianowicie posiadam refluks żołądkowa przełykowy dodatkowo helicobacter pyroli i stan zapany żołądka i dwunastnicy , zapalenie wielomiesniowe i choroby odkleszcowe wykluczone nie wiem czym mianowicie są spowodowane te strzelania w kościach i stawach i bóle czasem dretwienia i uczucie zimnych stóp i dłoni bylem u neurologa reumatologa i wszystko niby jest okej a bole i strzelania w dłoniach łokciach barkach i szczęce są nie do wytrzymania czasem neurolog przepisał pregabaline i to wszystko nie wiem może faktycznie to bole neuropatyczne
arti639

Postprzez arti639 » 29 Gru 2023, 19:03

Witam mam pytanko do forumowiczów a wiec jakiś czas temu wykryto u mnie hipogonadyzm i niski poziom testosteronu dostałem od lekarza ogólnego suplementy które w żaden sposób nie pomogły , dziś będąc na wizycie usłyszałem że po nowym roku mam się zgłosić że musimy coś pomyśleć w sprawie tego hipogonadyzmu zapytałem czy w grę wchodzi terapia zastępcza testosteronem z tego co wiem pacjenci po raku jądra mają tak zwane Trt nawet w poradni onkoglocznej sie z tym spotkałem lecz mój lekarz ogólny z przychodni powiedział ze ja nie dostanę testosteronu ponieważ to hormony itd i że jako że jestem po nowotworze nie mogę go dostać i brać ponieważ to może wpływać na moją przeszłość z nowotworem i na sam nowotwór tylko z tego co wiem ludzie którzy nie mają obu jąder mam znajomego i ludzie z jednym też są na Testosteronie normalnie od lekarza więc nie wiem dla czego w moim przypadku nie mogę
arti639

Postprzez arti639 » 29 Gru 2023, 19:07

Jaka jest wasza opinia nawet na forum znalazłem ludzi którzy są na terapi zastępczej a przecież są po nowotworze tak samo jak ja i my wszyscy nawet w programie w TVN o raku jądra było że pacjent po czasie dostał testosteron i jak ćwiczy na siłowni moim zdaniem to dziwne skoro to lek na hipogonadyzm to czemu nie mogę go dostać czy to kwestia lekarza zastanawiam się czy nie pójść prywatnie
arti639

Postprzez miszcz » 29 Gru 2023, 20:10

O tym decyduje endokrynolog lub androlog, a nie lekarz rodzinny. Hormonalna terapia zastępczą wiąże się z ryzykiem poważnych powikłań, więc to nie jest takie proste, jak się wydaje.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Viss » 30 Gru 2023, 10:34

Ja zacząłem przyjmować testosteron ze względu na niski poziom.Tak jak było napisane wyżej.Sam jestem pod opieką androloga i badania mam robić co 3 miesiące.Uważam że warto bo po co męczyć się do końca życia i słabo się czuć nie ma to większego sensu.
Viss

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 1 gość