Potworniak dojrzały. Pomocy !

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Potworniak dojrzały. Pomocy !

Postprzez Ilona » 02 Sie 2023, 08:27

Witam!
Jestem bardzo zmartwiona, chodzi o syna , w wieku 40 lat, ojca 3 dzieci w tym najmłodsze 3 latka.
Przez przypadek w ramach wizyty u urologa wykryto guza lewego jądra, potwierdzono to rezonansem magnetycznym.
Doszło do usunięcia jądra a teraz przyszedł wynik Badania Histopatologicznego.
Opis makroskopowy- Nierozcięte jądro 3,5 x 2,5 x 2,5. W okolicy jednego z biegunów kremowo-biały guz 0,7 cm dochodzące do osłonki jądra. Poza tym jądro bez zmian makroskopowych. Powrózek nasienny dł 5 cm.

Rozpoznanie Histopatologiczne
2627374 - 22627375 - guz: Potworniak dojrzały

2627376 - jądro poza guzem: Obraz zwykły

2627377 - 2627378 - najądrze
2627379 - sieć
2627380 - wnęka
2627381 - 2627382 - osłonki
2627383 - powrózek nasienny od strony jądra
2627384 - powrózek nasienny część środkowa
2627385 - powrózek nasienny linia cięcia
ROZPOZNANIE DLA NR 2627377 - 385: Ognisk nowotworowych nie znaleziono
Markery przed operacją jak i tydzień po w normie.
Co robić dalej? bo sobie czytam w necie że Potworniak dojrzały jest łagodnym nowotworem ale czy to prawda ? Jak pokierować syna dalej, kto jest najlepszym onkologiem w tych nowotworach.
Mój mąż zmarł w wieku 42 lat na raka żołądka, mam traumę bo widziałam wiele a teraz chodzi mi o dziecko które musi wychować swoje dzieci.
Błagam odpiszcie mi !
Ilona

Re: Potworniak dojrzały. Pomocy !

Postprzez tobson85 » 02 Sie 2023, 19:17

Witaj Ilona

Dobrze ze napisałaś. Potworniaki dojrzałe jąder są guzami złośliwymi, ale i tu bardzo dobra wiadomosc, przerzutuja bardzo powoli. Rzadko zdarza się, ze wynik badania histopatologicznego pokazuje tylko potworniaka, ale w takim przypadku to tez bardzo dobra wiadomosc.

W potworniakach dojrzałych zazwyczaj wycięcie jądra kończy leczenie (o ile guz został usunięty w całości, a wynik hispat na to wskazuje).

Nie mniej jednak należy dokończyć wszystkie wymagane badania dla nienasieniakow. Syn w wynikami powinien udać się do onkologa. Ten zleci badania obrazowe - TK klatki piersiowej, brzucha i miednicy.
Jesli będzie czysto to syn będzie obserwowany. Jesli wyszłoby coś w badaniach obrazowych to przy poziomach markerów w normie zmiany taki należy usunąć chirurgicznie - co tez wtedy zakończy leczenie.

Skąd jest syn? To wtedy postaramy się doradzić do którego polecanego onkologa bedzie najbliżej.

Pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Uroboros » 02 Sie 2023, 20:30

Nowotwory jąder zazwyczaj dobrze się leczą nawet w stadiach zaawansowanych. Markery w normie to bardzo dobry znak. Mój przedmówca jest bogatym kompendium wiedzy i ma rację. Zróbcie teraz tomograf i czekajcie, głowa do góry będzie dobrze
Uroboros

Postprzez Ilona » 03 Sie 2023, 13:25

tobson85 napisał(a):Witaj Ilona

Dobrze ze napisałaś. Potworniaki dojrzałe jąder są guzami złośliwymi, ale i tu bardzo dobra wiadomosc, przerzutuja bardzo powoli. Rzadko zdarza się, ze wynik badania histopatologicznego pokazuje tylko potworniaka, ale w takim przypadku to tez bardzo dobra wiadomosc.

W potworniakach dojrzałych zazwyczaj wycięcie jądra kończy leczenie (o ile guz został usunięty w całości, a wynik hispat na to wskazuje).

Nie mniej jednak należy dokończyć wszystkie wymagane badania dla nienasieniakow. Syn w wynikami powinien udać się do onkologa. Ten zleci badania obrazowe - TK klatki piersiowej, brzucha i miednicy.
Jesli będzie czysto to syn będzie obserwowany. Jesli wyszłoby coś w badaniach obrazowych to przy poziomach markerów w normie zmiany taki należy usunąć chirurgicznie - co tez wtedy zakończy leczenie.

Skąd jest syn? To wtedy postaramy się doradzić do którego polecanego onkologa bedzie najbliżej.

Pozdrawiam
Tobiasz

Bardzo Ci, dziękuję Tobiaszu.
Jesteśmy z okolic Częstochowy. Naczytałam się tyle o tych potworniakach tutaj na forum że już nawet przestałam wierzyć wynikom badania hispatu, ciągle siedziało mi w głowie że " potworniak dojrzały " może być zlepkiem różnych nowotworów, które wychodzą później. Nie wiem jak badają wycięte guzy, czy wszystko co dostali, całe 100 %, może jakaś część nie została zbadana i siedzi tam coś niedobrego ?
Syn jest umówiony z onkologiem dr. Barbarą Huras ale to onkolog a nie chirurg, Częstochowa nie ma dobrych chirurgów.
TK brzucha i miednicy robił przed operacją, wyniki były bardzo dobre .
Bardzo, bardzo dziękuję bo wreszcie może zasnę w nocy.
Ilona
Ilona

Postprzez Ilona » 03 Sie 2023, 13:27

Uroboros napisał(a):Nowotwory jąder zazwyczaj dobrze się leczą nawet w stadiach zaawansowanych. Markery w normie to bardzo dobry znak. Mój przedmówca jest bogatym kompendium wiedzy i ma rację. Zróbcie teraz tomograf i czekajcie, głowa do góry będzie dobrze

Uśmiecham się pomimo strachu który we mnie jest.
Jesteście tutaj iskierkami światła.
Dziękuję bardzo, będę wracać, światło to droga.

Ilona
Ilona

Postprzez Ilona » 03 Sie 2023, 13:43

Ilona napisał(a):
tobson85 napisał(a):Witaj Ilona

Pozdrawiam
Tobiasz

Bardzo Ci, dziękuję Tobiaszu.
Jesteśmy z okolic Częstochowy. Naczytałam się tyle o tych potworniakach tutaj na forum że już nawet przestałam wierzyć wynikom badania hispatu, ciągle siedziało mi w głowie że " potworniak dojrzały " może być zlepkiem różnych nowotworów, które wychodzą później. Nie wiem jak badają wycięte guzy, czy wszystko co dostali, całe 100 %, może jakaś część nie została zbadana i siedzi tam coś niedobrego ?
Syn jest umówiony z onkologiem dr. Barbarą Huras ale to onkolog a nie chirurg, Częstochowa nie ma dobrych chirurgów.
TK brzucha i miednicy robił przed operacją, wyniki były bardzo dobre .
Bardzo, bardzo dziękuję bo wreszcie może zasnę w nocy.
Ilona

jeszcze chciałam coś dopisać jeżeli chodzi o pytanie od Ciebie, Skąd jest syn? To wtedy postaramy się doradzić do którego polecanego onkologa bedzie najbliżej.

Moja synowa jest z Warszawy, tak że nie ma znaczenia miejsce, dzwoniła do Centrum Onkologii Instytutu ale wizyta u dr.hab. n. med dopiero mogłaby być w połowie września a dr. T. Sarosiek wyjeżdża na urlop, wizyta mogłaby być dopiero początkiem września. Doradź mi jak wybrać.
Dziękuję bardzo. Pozdrawiam
Ilona

Postprzez Ilona » 03 Sie 2023, 13:44

COI to Paweł Wiechno
Ilona

Postprzez Diabeł1976 » 03 Sie 2023, 18:34

Pani Barbara Huraś to bardzo dobry onkolog.
Diabeł1976

Postprzez tobson85 » 03 Sie 2023, 18:38

Cześć Ilona
To już całkiem dobre wiesci skoro TK wyszło czyste. Jesli masz dostęp do opisów to możesz tu wrzucić (oczywiście bez danych wrażliwych/personalnych) wtedy możemy na nie spojrzeć.
Następna wspaniała wiadomosc - syn ma wizytę u dr Huras. To jedna z najlepszych specjalistek od raka jadra w Polsce.
Opinia chirurga na tym etapie jest niepotrzebna, skoro nie było nigdzie indziej zmian.

Jesli chodzi o pytanie czy jest 100% pewności ze oprócz potworniaka dojrzałego nie ma innego, bardziej złośliwego utkania to oczywiście w medycynie nic nie ma na 100% ale badanie histopatologiczne jest wykonywane skrupulatnie i ryzyko ze czegoś nie zauważono nie jest duże.

A jesli nawet zdarzyłoby się, ze jakieś inne utkanie się ukryło i przerzuciło to chemioterapia w leczeniu nowotworów zarodkowych jadra jest bardzo skuteczna i w zdecydowanej większości przypadków prowadzi do pełnego wyleczenia, przy wczesnym wykryciu przerzutów. Syn będzie teraz na obserwacji wiec jesli przerzuty by się pojawiły to będą szybko wychwycone.

Nie mam dokładnych opisów badan, ale jesli wszystko jest czyste, markery są w normie to oznaczałoby to pierwszy stopień stanu zaawansowania, a tym samym szanse na pełne zdrowie syna są na poziomie grubo ponad 90 procent.

Trzymaj się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Ilona » 03 Sie 2023, 20:10

Wrzucę opisy jak tylko dostanę je od syna.
Pozdrawiam Wszystkich ciepło..wrócę, bo tylko tutaj zbieram wiedzę. Jesteście Kochani.
Ilona

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości