Wątpliwości po zabiegu

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Wątpliwości po zabiegu

Postprzez Michał » 13 Gru 2023, 21:15

Witajcie. Jutro mija tydzień od zabiegu usunięcia mojego lewego jądra. Rana w pachwinie goi sie super, praktycznie jej juz nie czuje. Ale w mosznie, cos wyczuwam. Ma wielkość śliwki , ale grawitacyjnie nie opada na dół, a tak jakby wisiała z góry. Krwiak opadałby chyba na dół prawda? Mam tam ciągłe poczucie dyskomfortu, rozpierania takiego. Niewielki bol przy dotykaniu. Moszna z lewej strony sina, ale tak bylo juz od zabiegu. Napomnkę, ze w dniu wypisu, przy zmianie opatrunku okazało się ze dren z moszny byl zatkany. I wyciśnięto mi z moszny krew. Kazali chodzic dwie godziny i jak sprawdzili ze w tym czasie nie krwawiłem to wypad do domu. Dzwoniłem wczoraj do szpitala, i lekarz stwierdził, ze mam czekać na kontrole (mam ją za 7 dni) chyba ze zagorączkuje to wtedy szybko na izbę. Czy ktoś z Was mial podobną sytuację? Co mi tam może wisieć z tej pachwiny? Czy to normalne, ze kontrola po zabiegu odbywa sie po dwóch tygodniach? Jesli to krwiak to czy taki duży sam może sie wchłonąć Będę bardzo wdzięczny za jakakolwiek odpowiedź. Z gory dziękuję
Michał

Re: Wątpliwości po zabiegu

Postprzez tobson85 » 13 Gru 2023, 21:21

Hej
To co opisujesz to najprawdopodobniej jest krwiak. Takie krwiaki bywają duże, czasem można mieć wrażenie, że jądro nie zostało usunięte, krwiaki potrafią mieć często wielkość jądra, bywają i większe. Z czasem zostają wchłonię. Może to trwać tygodniami.
Tak jak lekarz powiedział - póki nie ma objawów infekcji typu gorączka to standardowa kontrola przy zdjęciu szwów jest ok. W razie gorączki od razu do lekarza.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Re: Wątpliwości po zabiegu

Postprzez Michał » 13 Gru 2023, 21:33

Tobson85 Dziękuję za odpowiedź, uzbrajam się więc w cierpliwość. :)
Michał

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości