Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Postprzez Slowik » 14 Gru 2023, 20:34

Tyle co wyszliśmy od lekarza... Po wykonaniu USG, lekarz stwierdził raka i w poniedziałek (18.12.) zabieg usunięcia jednego jądra. 2 tygodnie temu po jacuzzi powiększyło się i było bardziej tkliwe, myśleliśmy że to jakaś bakteria...

Mam 29 lat, co powinienem wiedzieć, czy jutro zrobić jeszcze jakieś badania z morfologii przed zabiegiem? W necie piszą by zrobić BetaHCG, AFP i LDH.
Jeśli ktoś przez to przechodził proszę o pomoc i wskazówki.

Ps. Jestem od 6mscy na diecie keto. Czy to dobrze?

Dziękuję
Slowik

Re: Dzisiejsza diagnoza... (29lat)

Postprzez tobson85 » 14 Gru 2023, 20:56

Hej
A nie miałeś jeszcze oznaczonych markerów?
Koniecznie muszą być oznaczone przed zabiegiem. Czasem wykonują w szpitalu, ale bym na to nie liczył. Możesz spróbować się dowiedzieć czy Ci zrobią, tylko że jak nie zrobią i będziesz już w szpitalu to musztarda po obiedzie. Lepiej chyba zadbać o to samemu.

Dieta keto na dłuższą metę zawsze nie będzie dobra - bo jest to dieta wykluczająca konkretne grupy produktow. Żadna z diet eliminacyjnych jakieś grupy produktów nigdy nie będzie zdrowa na dłuższą metę.
Ważne żeby dbać o zbilansowaną dietę, bogatą w białko, błonnik, węglowodany złożone, odpowiednią zawartość zdrowych tłuszczy i warzywa i owoce.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez Slowik » 14 Gru 2023, 21:06

Dzięki za odpowiedź,

Przed dzisiejszą wizytą u urologa, byłem prywatnie na morfologii. Wszystko wyszło ok. OB, CRP, wątroba, cholesterol, cukier, insulina wszystko w normie. Testosteron był trochę za wysoki (100).
Markery nie były robione i prawdę mówiąc uważam, że też lepiej je jutro zrobić. Tylko jakie? Wiesz co dokładnie powiedzieć jutro na pobraniu krwi? Co jeszcze można zrobić przed zabiegiem?
Slowik

Postprzez Kevin1301 » 14 Gru 2023, 21:09

AFP
LDH
Beta-Hcg o kodzie L46.

I 7 dni po zabiegu trzeba też je powtórzyć.
Kevin1301

Postprzez Slowik » 14 Gru 2023, 21:51

Dzięki,
Nie mam jeszcze dzieci... Czy lepiej oddać nasienie teraz przed zabiegiem wycięcia jądra? Czy czekać po wycięciu...

USG Moszny - jądro prawe o mieszanej echogeniczności, całkowicie z licznymi obszarami hypoechogenicznymi - TU
Slowik

Postprzez Kevin1301 » 14 Gru 2023, 22:00

Ja oddawałem nasienie po wycięciu, ale dlatego że zabieg miałem z dnia na dzień i nie było czasu, a polecali oddać przed zabiegiem.
Mimo to Panie badające powiedziały że wyniki są super że niektórzy mężczyźni z dwoma jądrami mają gorsze wyniki
Kevin1301

Postprzez tobson85 » 14 Gru 2023, 22:01

Jasne, że lepiej zdeponować nasienie przed zabiegiem, jednak czasu masz mało. Priorytetem jest usunięcie jądra, a nasienie możesz zdeponować po zabiegu. Nasienie oddaje się na wypadek konieczności wdrożenia chemioterapii.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Slowik » 15 Gru 2023, 21:00

Cześć i jeszcze raz dziękuję za wczorajszy odzew.

Dzięki Wam pojechałem dziś z moją siostrą by oddać nasienie. To ona ze mną napisała ten post i namówiła mnie do tego by działać i pytać jak najwięcej innych ludzi, którzy mają doświadczenie w tym. Najbliżej nam było do Gamety w Rzgowie (zamrożenie nasienia 770zł - na 5 lat, badanie nasienia 180zł). Na szczęście z nasieniem wszystko ok i uda się zamrozić. Chociaż słyszałem od lekarki, że często przy podwyższonym testosteronie (mam 100), diecie Keto (więcej trójglicerydów) i guzie może być słabe nasienie.
Oprócz tego wykonałem na miejscu badania markerów o których mi pisaliście. Mam już wyniki:

* LDH - 286 (norma 0-250)
* beta-HCG - 0,76 (0,00-2.00)
* AFP - 9,80 (0,00-7.00)

Co sądzicie o tych wynikach? Jutro mam dzwonić do lekarza (do szpitala jadę w niedzielę, a operacja w poniedziałek) to powiedzieć mu, że prywatnie zrobiłem markery? Bo on nic nie mówił by zrobić, tylko nadmienił że sam zrobi w szpitalu.
Slowik

Postprzez tobson85 » 15 Gru 2023, 22:34

To super, że udało się szybko zadziałać i zdeponować nasienie.
Marker AFP lekko przekroczony. Może być związany z guzem, ale nie musi.
LDH też lekko przekroczone, ale takie przekroczenie nie ma znaczenia.

Czy mówić lekarzowi czy nie, że zrobiłeś markery to musisz sam wyczuć. Jak lekarz spoko to można powiedzieć, ale szczerze ja bym nie mówił, bo wtedy może odstąpić od wykonania markerów w szpitalu. A markery wykonane im bliżej zabiegu tym lepiej.

Póki co super, że szybko działacie. Zabierz sobie obcisłą bieliznę do szpitala - taka po zabiegu jest lepsza, bo zmniejsza ryzyko wystąpienia krwiaka.

Dawaj znać i trzymaj się
Tobiasz
tobson85
Przyjaciel Forum

Postprzez Izyth0r » 15 Gru 2023, 23:31

To można tak tanio? Zamroziłeś na 5 lat za mniej niż 1000zł? Ja pojechałem na szybko do invimed do Poznania. Wzięli łącznie chyba 1800zł, za zamrożenie, rok banku, badanie i jakieś badania których wymaga ustawa, posiew, kiła, hiv, cetomegalia, ogólnie z krwi itd. Co roku za bank muszę płacić chyba 600zł tak mówili. Czy ja przepłaciłem, czy co...

Po zabiegu, mi tak pielęgniarka zalecała, aby nie było krwiaka. Zwiń skarpety w kłębek i podłuż pod wywalone jajo w gaciach, tak aby trochę "podnosiło" mosznę i tam uciskało, do tygodnia po zabiegu.
Izyth0r

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości