Usunięcie jądra, Tk brzucha. Pomocy. Pytania

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Usunięcie jądra, Tk brzucha. Pomocy. Pytania

Postprzez Florek1990 » 24 Sty 2024, 16:12

Mój mąż miał usunięte jądro i wysłane wszystko do badania histopatologicznego. Dzisiaj zadzwoniłam do szpitala i poinformowano mnie, że zaleceniem jest Tomografia jamy brzusznej i miednicy i rejestracja w poradni onkologicznej. O samym wyniku nie mogli udzielić informacji przez tel. więc czekamy na nie ponieważ wyślą pocztą.

Moje pytanie brzmi czy TK jest normą po wycięciu? Czy tylko zalecają jej wykonanie w ciężkich przypadkach? Dodam że mąż miał przed i po operacji wykonane badanie markerów nowotworowych i one wyszły w normie nie przekraczały skali.

Czy ktoś może mi pomóc powiedzieć jak mniej wiecej to wszystko wygląda taka procedura badań po operacji? Zwariuje w tej niewiedzy...a wynik pewnie będzie w następnym tygodniu....
Florek1990

Re: Usunięcie jądra, Tk brzucha. Pomocy. Pytania

Postprzez miszcz » 24 Sty 2024, 16:47

Tak, TK jamy brzusznej i miednicy (niektórzy lekarze od razu robią TK płuc) jest standardowym postępowaniem po usunięciu jądra. Badanie ma rozstrzygnąć, czy są obecne przerzuty i jest kluczowe dla dalszego postępowania. Trzeba załatwiać skierowanie i badanie jak najszybciej. 7 dni po operacji trzeba również zrobić ponownie badania markerów. Jeśli nie na NFZ, to prywatnie.

Prawidłowe wyniki markerów nie świadczą o braku przerzutów, bo niektóre rodzaje guzów ich nie wydzielają. Być może macie nasieniaka, co byłoby szczęściem w nieszczęściu.

Jeśli będzie wynik histo-patu, proszę wrzucić na forum.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Florek1990 » 24 Sty 2024, 17:44

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Tak mąż robił po 7 dniach ponownie markery i zmniejszył się poziom betaHcg który przed iperacją też nie był wysoki.
Florek1990

Postprzez PiotrekzŁodzi » 24 Sty 2024, 17:52

Spadek beta HCG to zawsze dobry znak. Czy możesz dodać wyniki markerów przed i po operacją?
Tomografię jak napisał miszcz trzeba zrobić, obowiązkowo, to normalna procedura w kwestii leczenia raka jądra.
Swoją drogą, gdzie leczycie się onkologicznie, w którym ośrodku? To bardzo ważne, nie każdy ośrodek w Polsce ma doświadczenie i wiedzę w temacie RJ niestety.

A żebyś nie "wariowała" w niewiedzy, łap dwa przydatne linki:
viewforum.php?f=15
https://www.rakzjajem.pl/
Powodzenia!
PiotrekzŁodzi

Postprzez miszcz » 24 Sty 2024, 18:07

Proszę opublikować wyniki markerów sprzed i po operacji.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Florek1990 » 24 Sty 2024, 19:21

W załączniku wyniki przed operacją. Po operacji beta Hcg spadla z 2.03 do 1.1. Reszta bez zmian.

Edit. Nie wiem czy jest ten załącznik nie dość że dodaje tu wszystko 1 raz to nerwy robią swoje.

Wyniki przed operacją
LDH 144 zakres: 125-243
AFP <2,00 zakres: 0,89-8,78

Te markery przed i po operacji bez zmian jedynie zmiana w betaHcg tak jak pisalam wyżej
Florek1990

Postprzez Florek1990 » 24 Sty 2024, 19:29

Co do leczenia to na razie jesteśmy po operacji w Szczecinie w szpitalu PUM-u. Teraz mamy zdecydować do kogo się udać. Szczerze nie wiem gdzie biorę po uwagę Warszawe
dr Sarosiek czytałam że jest dobrym specjalistą przy raku jądra. Każda wskazówka będzie mi pomocna więc śmialo piszcie. Pochodzimy z woj.lubuskiego ze Słubic.
Florek1990

Postprzez miszcz » 24 Sty 2024, 19:46

Najważniejsze teraz jest TK i wynik histo-patu. Potem będzie można myśleć, co dalej. Jeśli mąż będzie miał np. nasieniaka pt1 i czyste TK, nie ma sensu męczyć doktora Sarosieka, który ma mnóstwo trudnych przypadków na głowie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Florek1990 » 24 Sty 2024, 19:59

A jak to teraz wygląda z Tk. Czy my mamy sami ogarnac skierowanie na Tk? Czy juz wybrac poradnie onkologiczna lekarza i on skieruje na Tk? Czy może ze szpitala dostaniemy skierowanie razem z wynikami i zaleceniem? Nie dopytałam dzisiaj bo w sumie sama nie wiem o co już pytać.
Florek1990

Postprzez AdrianoSlask » 24 Sty 2024, 20:07

Florek1990 napisał(a):A jak to teraz wygląda z Tk. Czy my mamy sami ogarnac skierowanie na Tk? Czy juz wybrac poradnie onkologiczna lekarza i on skieruje na Tk? Czy może ze szpitala dostaniemy skierowanie razem z wynikami i zaleceniem? Nie dopytałam dzisiaj bo w sumie sama nie wiem o co już pytać.

ja spytałem urologa o TK przy ściąganiu szwów i mi dał. Było to 7 dni od zabiegu. Spytaj go też o kartę DILO, wtedy masz szybszy termin TK i wynik
AdrianoSlask

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 17 gości