Usunięcie jądra, Tk brzucha. Pomocy. Pytania

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Usunięcie jądra, Tk brzucha. Pomocy. Pytania

Postprzez PiotrekzŁodzi » 24 Sty 2024, 20:28

Karta DILO - warto mieć, powinien wystawić POZ, powinni pomóc na urologii. Jeśli nie, poradnia onkologii.
Skierowanie na TK - są urolodzy robiący to od ręki, są tacy którzy mają jakieś opory, ja sam "wyrwałem" skierowanie po tygodniu. Jeśli oni nie pomogą, skieruj się do poradni onkologicznej, nie powinno być problemu ze skierowaniem jeśli masz w ręku dokumentację dot. RJ. Warto je zdobyć możliwie szybko, ponieważ może być problem ze zdobyciem terminu na CITO (nawet z kartą DILO), potem jeszcze trzeba czekać na opis. Zadbajcie, aby otrzymać obraz TK na CD, zazwyczaj dostaje się to z automatu, lecz nie zawsze, a warto mieć.
Wyniki histopatu i TK oczywiście wrzucaj tutaj. Co do leczenia, w Polsce największym autorytetem cieszą się dr.Tomasz Sarosiek z Warszawy oraz dr.Barbara Huras z Częstochowy. Co do Twojego rejonu, nie podpowiem kto jeszcze jest godny polecenia, zaczekajmy na innych użytkowników forum, bo pewnie ktoś się znajdzie.
PiotrekzŁodzi

Postprzez Florek1990 » 24 Sty 2024, 20:49

Jutro jeszcze raz zadzwonię i o wszystko wypytam w szpitalu w którym męża operowali(operował go urolog u którego był na konsultacji jak zauważył zmianę). Jeśli chodzi o lekarza dla mnie nie ma ograniczeń. Chcę żeby mąż był zdrowy tym bardziej że w drodze drugi maluszek i musi mi pomóc to ogarnąć ;) Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź nawet nie wiecie Państwo jak mi to dzisiaj pomogło. Jak dostane wyniki będę wrzucała na bieżąco.
Florek1990

Postprzez Florek1990 » 25 Sty 2024, 12:25

Wyniki badania histopatologicznego
Florek1990

Postprzez miszcz » 25 Sty 2024, 12:50

Proszę przepisać, bo są problemy z wklejaniem zdjęć.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Florek1990 » 25 Sty 2024, 13:15

Opis mikroskopowy:
1. Granica cięcia bez nacieku raka
2. Powrózek nasienny bez nacieku raka.
3.Nasieniak(seminoma) typ klasyczny.
Nowotwór nacieka osłonkę białawą nie przekraczając jej. Angioinwazja obecna.
Germinalne nowotworzenie wewnątrzkanalikowe w otaczający miąższu jądra obecne.
4. Najądrze bez nacieku raka.
pT2
Florek1990

Postprzez miszcz » 25 Sty 2024, 13:59

Czy w opisie jest rozmiar guza? To ważne.

Dobra wiadomość jest taka, że macie nasieniaka, najlepiej rokujący rodzaj utkania guza. Zła to angioinwazja, czyli pt2, więc teraz wszystko zależy od badania TK. Jeśli nic nie wykaże, do wyboru będzie aktywna obserwacja lub 1-2 wlewy karboplatyny, ewentualnie radioterapia (nie polecam, rzadko stosowana jako uzupełniająca).
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Florek1990 » 25 Sty 2024, 14:04

Napisano że pobrano jądro do badania o wielkości 7x4,5x4cm i informacja, że na przekroju był białawy guz zajmujący prawie całe jądro.

Jutro mamy wizyte w poradni.
Florek1990

Postprzez miszcz » 25 Sty 2024, 14:10

To duży guz. Czekamy na wyniki TK i opis.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 25 Sty 2024, 20:58

Miałem nasieniak 3 cm bez angioinwazji a przeżuty były już pozaregionalne. Przeżyłem trzy bepy i jutro mija rok jak jestem o jądro lżejszy :D
Uroboros

Postprzez miszcz » 25 Sty 2024, 21:56

Uroboros napisał(a):Miałem nasieniak 3 cm bez angioinwazji a przeżuty były już pozaregionalne. Przeżyłem trzy bepy i jutro mija rok jak jestem o jądro lżejszy :D

Niektórzy mają pt1 ponad 4cm i jeszcze nie ma przerzutów (Ale pojawiają się później, podczas aktywnej obserwacji). Zobaczymy, jak wyjdzie TK, ale według mnie nawet przy braku przerzutów nie obejdzie się bez karboplatyny.
miszcz
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości